[wpdreams_ajaxsearchlite]

Det här är Praktiska Gymnasiet

Vi varvar teori med APL (arbetsplatsförlagt lärande). I skolan får du grundläggande träning och för­djupad teori medan du under APL lär dig det praktiska inom yrket på en riktig arbetsplats.

Vi utbildar framtidens arbetskraft

Många företag längtar efter någon som du. Någon som vill ha jobb direkt efter gymnasiet. Det råder stor brist på arbetskraft i många praktiska yrken, inte bara i Sverige, utan även i resten av världen. Det är här vi kommer in i bilden. Vi hjälper dig att hitta din väg in i arbetslivet. Hos oss har du även möjlighet att läsa in högskolebehörighet, om du skulle vilja läsa vidare, eller lära dig något annat yrke i framtiden.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Föregångare

Redan 1999 startade vi vår första skola. Sedan dess har vi vuxit och idag har vi 33 skolor runt om i Sverige. Vi arbetar hela tiden efter att utvecklas och driva vår idé framåt för att din utbildning ska bli den bästa.

Se filmen om praktiska

Fördelarna med Praktiska

Logotyp som föreställer en jordglob praktiska gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Bild på hand som gör V tecknIkon som ska efterlikna en hand som gör V-tecknet

Jobb direkt efter studenten

Vi utbildar dig för att det ska leda till jobb. Det du kan lära dig på en arbetsplats, ska du få möjlighet att lära dig där.

Ikon som ska efterlikna en högskolebyggnad praktiska gymnasiet

Grundläggande högskolebehörighet

Välj mellan möjligheten att plugga vidare efter studenten eller ta bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Bild på elever som sitter i korridoren

VI FOKUSERAR PÅ

Utbildningar som leder till jobb

Vårt samarbete med de olika branscherna gör att vi håller koll på vad marknaden behöver för arbetskraft. Vi utbildar för att det ska leda till jobb. Vi tror att det du kan lära dig på en arbetsplats, ska du också få möjligheten att lära dig där. Givetvis med stöttning från både lärare på skolan och handledare på arbetsplatsen. På skolan ger vi dig de teoretiska kunskaperna och chansen att pröva och öva på ditt yrke.

 

Välkommen till gemenskapen! 

Vill du veta hur det är att gå på Praktiska?

Klicka dig in på någon av våra elevberättelser där elever som går olika program och inriktningar berättar om hur det faktiskt är att gå på Praktiska Gymnasiet.

Se alla elevberättelser

Välkommen att

besöka våra skolor

Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna och se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet.