×
 

Hoppa till innehållet

Om Praktiska

Praktiska Gymnasiet består av 36 skolor runt om i Sverige, från Luleå i norr till Ystad i söder. Det gör att vi är med och utbildar framtidens arbetskraft i stora delar av landet genom att erbjuda relevanta yrkesutbildningar som leder till jobb.

Elever sitter vid ett bord i skolans lokaler och pratar

Vi utbildar framtidens arbetskraft Många företag längtar efter någon som du!

Det råder stor brist på arbetskraft inom många praktiska yrken och det är här vi på Praktiska Gymnasiet kommer in i bilden. Vi hjälper dig att hitta din väg in i arbetslivet direkt efter studenten genom att erbjuda yrkesprogram som matchar marknadens behov.

Tre elever med reflexkläder som håller om varandra

Praktik på gymnasiet (APL) Det du kan lära dig på en arbetsplats, ska du få chansen att lära dig där!

För att bli duktig på ett yrke behöver man få öva i riktiga miljöer. På gymnasiet kallas praktik för APL och står för arbetsplatsförlagt lärande. Alla som läser ett yrkesprogram på gymnasiet gör APL på ett företag i minst 15 veckor. På vissa av våra skolor kan du också läsa som lärling och då kommer du vara ute på ett företag minst 50% av din utbildning.

Två elever på Praktiska som står vid varandra och tittar in i kameran.

Våra värdeord

Ambition, Kraft och Glöd utgör grunden för vårt gemensamma arbete. De står för vad som förenar oss och vad vi vill uppnå tillsammans på Praktiska gymnasiet.

 • Ambition

  Vi har höga förväntningar på varandra och våra elever. Vi strävar alltid efter att erbjuda bästa möjliga undervisning som främjar en positiv framtidstro hos eleverna. Vårt arbetssätt präglas av professionalism och ett tydligt pedagogiskt ledarskap.

  Icon med en hand som gör ett peacetecken.
 • Kraft

  Vi ser kraften i samarbete och gemensamt ansvar för elevernas utbildning. Vi samverkar med olika aktörer och är en drivande kraft för inkludering och mångfald. Tillsammans skapar vi en inkluderande utbildningsmiljö.

  Icon med två händer som skakar hand.
 • Glöd

  Vi har en gemensam glöd för att våra elever ska nå framgång och välbefinnande. Tillsammans strävar vi efter att lyckas och är stolta över vår verksamhet. Genom goda relationer skapar vi en givande lärandemiljö.

  Icon i form av ett hjärta