Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

[wpdreams_ajaxsearchlite]
Byggelev jobbar
Välkommen till
Praktiska Falun

Vi är den enda gymnasieskolan i Falun som erbjuder lärlingsutbildningar. Att vara lärling innebär att hälften av din studietid är ute på en arbetsplats, så kallat Arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Det här är Praktiska Falun

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Vi är den enda skolan i Falun som erbjuder lärling.

Ikon som ska likna en dörr som öppnas

APL

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Ikon som ska likna två händer som skakar hand

Nära samarbete med lokala företag

Vi har ett mycket gott samarbete med företag på orten och har under åren skaffat oss ett stort nätverk i många branscher.

Mer om oss

Våra program i Falun

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Öppet hus

Besök oss på öppet hus för att ta reda på om Praktiska Gymnasiet Falun är skolan för dig! Du kommer få träffa våra elever och lärare som svarar på frågor och visar dig runt i lokalerna.

Eftersom det i våras inte gick att komma till skolan och hälsa på oss anordnade vi ett digitalt öppet hus. Läs mer om digitalt öppet hus här.

— onsdag —
13 januari
17.00 – 19.00
— onsdag —
14 april
17.00 – 19.00

Vill du bli påmind inför öppet hus?

Gör anmälan så skickar vi påminnelser på sms och mejl.

Gör en intresseanmälan

Vanliga frågor

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor. Är du lärling är hälften av din skoltid APL.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Se alla vanliga frågor

Hitta du inte det du söker? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kontakta oss

Gymnasievalet - Viktiga datum

Här hittar du viktiga datum för gymnasievalet i Falun.

21
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 14 februari.

14
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked vecka 15.

20
april

Vecka 17 börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

8
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

24
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

27
juli

Reservantagningen börjar.

31
augusti

Reservantagningen slutar.

Mer om gymnasievalet

Nyheter

Se alla nyheter

Välkommen att

besöka oss i Falun

Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna och se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet Falun på riktigt.

Praktiska Gymnasiet Falun

Soldatvägen 5, 791 40 Falun

023-70 32 35