Industritekniska programmet Svetsare

Vill du ha ett arbete där du får arbeta med händerna i en rolig och varierande arbetsmiljö? Då är jobbet som svetsare något för dig!

Föremål som representerar svetsteknik ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en skyddsmask för svetsning. Om svetsteknik

På industritekniska programmets inriktning svetsteknik kommer du att få lära dig allt som behövs för att kunna bli en bra svetsare. Under dina tre år kommer du lära dig olika svetsmetoder och vanligt förekommande arbetsuppgifter som du kommer stöta på i din framtida yrkesroll. Duktiga svetsare är eftertraktade, så chansen till jobb efter studenten är stor.

Du kommer att bli utrustad med skyddskläder och personliga verktyg när du börjar hos oss, så att du alltid kan arbeta säkert i skolans verkstad och ute på praktiken. Som elev får du lära dig att hantera olika maskiner och verktyg inom industrin, både på skolan och ute på praktiken. Du får lära dig att planera och organisera vanligt förekommande svetsarbeten och olika svetsmetoder såsom Tig, MMA, MAG och gassvetsning. Du kommer också att få lära dig hur man tolkar ritningar, olika materials egenskaper och hur man arbetar på ett säkert sätt.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Svetsare, Internationell svetsare

Övrig info

  • Program: Industritekniska programmet
  • Inriktning: Svetsteknik
  • Programkod: INSVE

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen svetsteknik hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Elev på svetsteknik svetsar på en metallplatta.

Andra inriktningar inom Industriteknik

Kolla in alla andra inriktningar på Industritekniska programmet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.