[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild på Athena som ler mot kameran, bredvid henne står hennes vän vänd med ryggen, hennes jacka har texten
Välkommen till
Praktiska Örnsköldsvik

Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik är en liten skola med ett brett utbud av inriktningar. Många av inriktningarna är vi ensamma om att ha i kommunen, till exempel: Övriga Hantverk/Hår- och Makeupstylist, Florist, Turism och Resor, Hotell och Konferens, Naturbruk/Djur och Bageri och Konditori.

Det här är Praktiska Örnsköldsvik

Ikon som ska likna ett papper om statistik

Läxhjälp

Istället för läxor har vi läxhjälpstid, eller som vi hellre säger: egen tid med lärare, inskrivet i schemat.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss har du kan du läsa som lärling. Det innebär att minst hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL, arbetsplatsförlagt lärande).

Ikon som ska likna hand som gör v-tecken

E-sport som tillval

Hos oss kan du välja E-sport som specialidrott. E-sport söker du via skolan.

Mer om oss

Våra program i Örnsköldsvik

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Personbil

Personbil

Inom inriktningen personbil får du lära dig att felsöka, reparera och utföra service på lätta fordon.

Lastbil och Mobila maskiner

Lastbil och Mobila maskiner

På inriktningen Lastbil och Mobila maskiner får du lära dig att reparera, felsöka och underhålla tunga fordon och maskiner.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Elteknik

Elteknik

På Elteknik kan du jobba som elektriker och installera, underhålla och reparera du olika system för el och energi, inom hushåll/företag/industrier.

Dator- och kommunikationsteknik

Dator- och kommunikationsteknik

På Dator- och kommunikationsteknik får du installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Du har möjligheter att arbeta som tekniker inom elektronikproduktion, hemservice eller nätverk.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Måleri

Måleri

På inriktningen måleri får lära du dig de tekniker och verktyg som behövs för du ska kunna att måla på nya och gamla ytor, måla dekorationsmönster, tapetsera och sprutmåla.

Husbyggnad

Husbyggnad

Husbyggnad är inriktningen för dig som vill jobba med nybyggnation, renovering och ombyggnation av allt från bostäder och lokaler till broar och andra anläggningskonstruktione

Anläggningsfordon

Anläggningsfordon

På Inriktningen anläggningsfordon ger vi dig kunskap i markarbeten som schakt- och materialförflyttning inom väg- och ledningsarbete och ballast.

Restaurang och Livsmedel

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

Kök och Servering

Kök och Servering

På inriktningen Kök och Servering lär du dig att laga och servera mat i varmkök, kallkök och storkök.

Bageri och Konditori

Bageri och Konditori

Denna inriktning är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk och kreativ och noggrannhet.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program. Kontakta skolans rektor för mer information.

Programinriktat val (IMV)

Programinriktat val (IMV)

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Kontakta skolans rektor för mer information.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

VVS

VVS

Inriktningen VVS passar dig som vill lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem.

Naturbruk

Är du intresserad av djur och växter? Vill du arbeta nära naturen? Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba med djur och natur. Du lär dig att arbeta med trädgård, hästhållning och djurvård.

Djur

Djur

Inom inriktningen Djur får du lära dig om djur och deras beteenden.

Industriteknik

Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.

Processteknik

Processteknik

Vill du jobba inom industrin och är bra på att lösa problem? Processteknik är inriktningen för dig som vill jobba i driften av olika processindustrier.

Svetsteknik

Svetsteknik

Inom inriktningen Svetsteknik får du lära dig att hantera svetstekniker och plåtbearbetning, samt tillhörande moment som lödning och skärning av metaller.

Hotell och Turism

Är du intresserad av att jobba med hotell, resor och upplevelser? I den här branschen får du möta nya människor och chansen att utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena handlar mycket om internationella kontakter. På utbildningen lär du dig bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Kom in i en bransch som hela tiden växer världen över.

Turism och Resor

Turism och Resor

Inriktning Turism och Resor passar dig som vill jobba med turistinformation, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser

Hotell och Konferens

Hotell och Konferens

På inriktningen Hotell och Konferens får du lära dig att arbeta på hotellets avdelningar och i deras konferensverksamhet

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Florist

Florist

Inriktningen Florist passar dig som är kreativ, gillar att skapa från idé till färdigt arrangemang och vill ha mycket kundkontakt.

Handel och Administration

Programmet Handel och administration ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Handel och Service

Handel och Service

Inriktningen Handel och Service passar dig som vill arbeta med inköp, försäljning och marknadsföring.

Öppet hus

Välkommen att besöka oss på Öppet hus. Vi finns på Ångermanlandsgatan 28 M. Har du frågor inför ditt besök? Kontakta rektor Per Håkansson på 0703-04 50 67 eller per.hakansson@praktiska.se

— onsdag —
22 april
17:00 – 19:00

Vill du bli påmind inför Öppet hus?

Gör en intresseanmälan så skickar vi en sms-påminnelse inför våra öppna hus.

Gör en intresseanmälan

Vanliga frågor

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor. Är du lärling är hälften av din skoltid APL.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Vanliga frågor

Gymnasievalet – Viktiga datum

Här hittar du viktiga datum för gymnasievalet i Örnsköldsvik.

8
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari

1
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked i april.

9
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

20
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

15
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

5
augusti

Första reservantagningen.

Mer om gymnasievalet

Nyheter

Se alla nyheter

Välkommen att besöka

oss i Örnsköldsvik

Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna. Se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik på riktigt.

Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik

Ångermanlandsgatan 28 M, 891 38 Örnsköldsvik

0660-26 57 60