[wpdreams_ajaxsearchlite]

Rena fakta om yrkesprogram

Det finns en del myter, fördomar och missuppfattningar om gymnasiala yrkesutbildningar. Så kan vi inte ha det, eller hur? Vi tänkte reda ut några av fördomarna här.

Alla våra utbildningar grundar sig på yrken som har hög efterfrågan på arbetsmarknaden. Våra elever kommer in i arbetslivet redan från start och får en tidig förståelse om vad som krävs för att lyckas. På skolan varvas teoretiska och praktiska moment från kompetenta pedagoger och handledare med bred yrkesvana.

Fem elever från Restaurangprogrammet står utanför Praktiska Gymnasiet Borås

Kan man få högskolebehörighet när man läser ett yrkesprogram?

Självklart! Genom att välja kurser inom ramen för ditt individuella val kan du få grundläggande högskolebehörighet. De kurser som behövs utöver de kurser du redan läser är svenska 2 och 3/svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6. Det innebär inte att du behöver läsa mer poäng än din klasskompisar eller de elever som läser ett högskoleförberedande program.

Blir man inte enbart kunnig inom ett yrke? 

Tvärtom! Oavsett inriktning läser du flera olika grundkurser inom den bransch du har valt, exempelvis bygg och anläggning. Du läser även gymnasiegemensamma ämnen, så som matte och engelska. Under din praktik får du chans att testa på vad du tycker är roligt och kan välja att specialisera dig eller få en bredare kunskap. Som exempelvis VVS-montör kan du senare välja att bli säljare, projektledare eller arbetsledare. Om du tycker det är spännande med entreprenörskap kan du även välja att starta eget bolag.

Vad gör man om man vill byta yrke efter några år?

Om du efter några år känner att du vill testa på ett annat yrke finns det flera valmöjligheter. Du kan exempelvis vidareutbilda dig på högskola eller universitet. Om du tyckte att praktiken under utbildningen var ett bra sätt att lära sig kan du välja att läsa på en yrkeshögskola. Ditt val av gymnasieprogram, oavsett yrkesprogram eller studieförberedande, är en bra grund att stå på.

Tre glada elever. En som läser VVS, en som läser till florist och en som ska bli plåtslagare.

Man får väl ingen bra lön när man läst ett yrkesprogram?

Klirr i kassan! I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät från föregående år (Svenskt Näringsliv, Resultatanalys för yrkesutbildningen 2020) är gymnasial yrkesutbildning den mest efterfrågade utbildningsbakgrunden när företag ska rekrytera. Arbetsmarknadens behov av yrkeskompetens inom de branscher vi utbildar till fortsätter att öka kraftigt. Snittlönen för de yrken vi utbildar till ligger på 31.115 kronor per månad (SCB 2021). 

Är det bättre att läsa ett studieförberedande program om man inte vet vad man ska bli än?

Det behöver det inte vara. Du kanske har ett intresse eller något annat du brinner för? Med ett yrkesprogram kan du utbilda dig inom det som intresserar dig och som du tycker är roligt. Och du har all möjlighet att plugga vidare eftersom du alltid har rätt att läsa de kurser som behövs för grundläggande högskolebehörighet.

 

Vad kan du om yrkesprogram?

Två elever som står i en bilverkstad

Vill du veta mer?

Om du har fler funderingar så är du mer än välkommen att prata med någon av våra rektorer. Här hittar du alla orter Praktiska Gymnasiet finns på och kontaktuppgifter till den skola du är intresserad av.