Fakta om yrkesprogram
Alla våra utbildningar grundar sig på yrken som har hög efterfrågan på arbetsmarknaden. Våra elever kommer in i arbetslivet redan från start och får en tidig förståelse om vad som krävs för att lyckas.
Fakta om yrkesprogram
Det finns en del myter, fördomar och missuppfattningar om gymnasiala yrkesprogram. Så kan vi inte ha det, eller hur? Vi tänkte reda ut några av fördomarna här.
Nej, det krävs inga förkunskaper för att söka till Praktiska Gymnasiet. På våra yrkesprogram kommer du få lära dig allt som krävs för att kunna jobba med just det yrke du valt att utbilda dig inom. Det är jättekul om du har ett intresse sen innan, men absolut inte nödvändigt. Du får lära dig allt från grunden för att sedan läsa mer avancerade kurser tills du tar studenten med en yrkesexamen!
Nej, det finns så mycket fler yrken att välja mellan. Vad sägs om Undersköterska, VVS-montör, Hår- och makeupstylist, Kock, Elektriker, Lättmatros och många, många fler. Spana in hela vårt utbud av yrkesutbildningar och hitta ditt drömjobb här!
Nej, det stämmer inte. En kurs på ett yrkesprogram ex. ellära kan vara minst lika avancerad som en kurs på ett teoretiskt program. De gymnasiegemensamma ämnena ingår alltid i en yrkesutbildning och du måste vara på plats i skolan för att utföra de praktiska uppgifterna. Och eftersom en stor del av utbildningen sker på en arbetsplats måste du även vara engagerad, självständig, initiativtagande och lära dig komma i tid.
Läs mer om hur det fungerar att ha APL (praktik) här.
Tvärtom! Med en yrkesutbildning får du just den kompetens som arbetsgivare letar efter. Både i skolan och på praktiken har du chans att öva på ditt framtida yrke och många elever får jobberbjudande från sina praktikplatser redan innan de tagit studenten.
Om du efter några år känner att du vill testa på ett annat yrke finns det flera valmöjligheter. Du kan exempelvis vidareutbilda dig på högskola eller universitet. Om du tyckte att praktiken under utbildningen var ett bra sätt att lära sig kan du välja att läsa på en yrkeshögskola. Ditt val av gymnasieprogram, oavsett yrkesprogram eller studieförberedande, är en bra grund att stå på.
Nej, absolut inte! Ett yrkesprogram kan, precis som ett teoretiskt program, vara startskottet för din karriär. Det är många företagare som faktiskt börjat sin karriär genom att gå en yrkesutbildning. Eftersom grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram har du alla möjligheter att plugga vidare på universitet eller högskola.
Tvärtom! Oavsett inriktning läser du flera olika grundkurser inom den bransch du har valt, exempelvis bygg- och anläggning. Du läser även gymnasiegemensamma ämnen, så som matte och engelska. Under din praktik får du chans att testa på vad du tycker är roligt och kan välja att specialisera dig eller få en bredare kunskap. Som exempelvis VVS-montör kan du senare välja att bli säljare, projektledare eller arbetsledare. Om du tycker det är spännande med entreprenörskap kan du även välja att starta eget bolag.
Inte nödvändigtvis. Du kanske har ett intresse eller något annat du brinner för? Med ett yrkesprogram kan du utbilda dig inom det som intresserar dig och som du tycker är roligt. Och du har all möjlighet att plugga vidare eftersom grundläggande högskolebehörighet ingår i programstrukturen för alla yrkesprogram.
Självklart! Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare på universitet eller högskola. Om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser kan du välja bort högskolebehörigheten. Vi håller alla dörrar öppna för dig och hjälper till att planera din studietid på bästa sätt!
Här kan du läsa mer om hur du får både en yrkesexamen och högskolebehörighet.
Du vet väl att du får högskolebehörighet?
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet sedan hösten 2023. Klicka på knappen för att läsa mer om vad det innebär.
Här finns vi
Vill du veta mer om Praktiska Gymnasiet där du bor? Klicka dig vidare till skolan som passar dig bäst.