[wpdreams_ajaxsearchlite]

Rena fakta om yrkesprogram

Det finns en del myter, fördomar och missuppfattningar om gymnasiala yrkesutbildningar. Så kan vi inte ha det, eller hur? Vi tänkte reda ut några av fördomarna här.

Alla våra utbildningar grundar sig på yrken som har hög efterfrågan på arbetsmarknaden. Våra elever kommer in i arbetslivet redan från start och får en tidig förståelse om vad som krävs för att lyckas. På skolan varvas teoretiska och praktiska moment från kompetenta pedagoger och handledare med bred yrkesvana.

Fem elever från Restaurangprogrammet står utanför Praktiska Gymnasiet Borås

Kan man få högskolebehörighet när man läser ett yrkesprogram?

Självklart! Grundläggande högskolebehörighet ingår på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare på universitet eller högskola. Om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser kan du välja bort högskolebehörigheten. Vi håller alla dörrar öppna för dig och hjälper till att planera din studietid på bästa sätt!

Är det bättre att läsa ett studieförberedande program om man inte vet vad man ska bli än?

Det behöver det inte vara. Du kanske har ett intresse eller något annat du brinner för? Med ett yrkesprogram kan du utbilda dig inom det som intresserar dig och som du tycker är roligt. Och du har all möjlighet att plugga vidare eftersom grundläggande högskolebehörighet ingår i programstrukturen för alla yrkesprogram. Så läser du på Praktiska Gymnasiet.

Blir man inte enbart kunnig inom ett yrke? 

Tvärtom! Oavsett inriktning läser du flera olika grundkurser inom den bransch du har valt, exempelvis bygg och anläggning. Du läser även gymnasiegemensamma ämnen, så som matte och engelska. Under din praktik får du chans att testa på vad du tycker är roligt och kan välja att specialisera dig eller få en bredare kunskap. Som exempelvis VVS-montör kan du senare välja att bli säljare, projektledare eller arbetsledare. Om du tycker det är spännande med entreprenörskap kan du även välja att starta eget bolag.

Kastar man bort sina betyg med ett yrkesprogram?

Nej, det gör du absolut inte. Ett yrkesprogram kan, precis som ett teoretiskt program, vara startskottet för din karriär. Det är många företagare som faktiskt börjat sin karriär genom att gå en yrkesutbildning. Eftersom grundläggande högskolebehörighet ingår på alla yrkesprogram har du alla möjligheter att plugga vidare på universitet eller högskola.

Tre glada elever. En som läser VVS, en som läser till florist och en som ska bli plåtslagare.

Vad gör man om man vill byta yrke efter några år?

Om du efter några år känner att du vill testa på ett annat yrke finns det flera valmöjligheter. Du kan exempelvis vidareutbilda dig på högskola eller universitet. Om du tyckte att praktiken under utbildningen var ett bra sätt att lära sig kan du välja att läsa på en yrkeshögskola. Ditt val av gymnasieprogram, oavsett yrkesprogram eller studieförberedande, är en bra grund att stå på.

Är det svårt att få jobb efter studenten?

Tvärtom! Med en yrkesutbildning får du just den kompetens som arbetsgivare letar efter. Både i skolan och på praktiken har du chans att öva på ditt framtida yrke och många elever får jobberbjudande från sina praktikplatser redan innan de tagit studenten.

Man får väl ingen bra lön när man läst ett yrkesprogram?

Klirr i kassan! I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät från föregående år (Svenskt Näringsliv, Resultatanalys för yrkesutbildningen 2020) är gymnasial yrkesutbildning den mest efterfrågade utbildningsbakgrunden när företag ska rekrytera. Arbetsmarknadens behov av yrkeskompetens inom de branscher vi utbildar till fortsätter att öka kraftigt. Snittlönen för de yrken vi utbildar till ligger på 31.115 kronor per månad (SCB 2021). 

Är det bara omotiverade elever som väljer en yrkesutbildning?

Nej, det stämmer inte. En kurs på ett yrkesprogram ex. ellära kan vara minst lika avancerad som en kurs på ett teoretiskt program. De gymnasiegemensamma ämnena ingår alltid i en yrkesutbildning och du måste vara på plats i skolan för att utföra de praktiska uppgifterna. Och eftersom en stor del av utbildningen sker på en arbetsplats måste du även vara engagerad, självständig, initiativtagande och lära dig komma i tid. Läs mer om APL (praktik) här.

Två elever från Fordonsprogrammet som står i en verkstad

Man kan väl bara bli snickare, svetsare eller bilmekaniker om man läser ett yrkesprogram?

Nej, det finns så mycket fler yrken att välja mellan. Vad sägs om Undersköterska, VVS-montör, Hår- och makeupstylist, Kock, Elektriker, Lättmatros och många många fler! Kolla in praktiska.se för att se hela vårt utbud av yrkesprogram och hitta ditt drömjobb!

Måste man kunna något om det yrke man vill plugga till?

Det behövs inte alls! På ett yrkesprogram får du lära dig allt som krävs för att kunna jobba med just det yrke du valt att utbilda dig inom. Det är jättekul om du har ett intresse sen innan men absolut inte nödvändigt. Du får lära dig allt från grunden för att sedan läsa mer avancerade kurser tills du tar studenten med en yrkestitel.

Eller varför inte använda din grundläggande högskolebehörighet? Då kan du plugga vidare på högskolan och fördjupa dig ännu mer i ditt yrke, eller kanske i något helt annat.

 

Vad kan du om yrkesprogram?

Vill du veta mer om yrkesutbildningar?

Om du har fler funderingar så är du mer än välkommen att prata med någon av våra rektorer. Här hittar du alla orter som Praktiska Gymnasiet finns på och kontaktuppgifter till den skola du är intresserad av.

Se var skolorna finns