El- och energiprogrammet Nätverks­tekniker

Har du redan ett intresse för teknik och elektronik? Som nätverkstekniker får du kombinera båda, samtidigt som du arbetar med service.

Föremål som representerar dator- och kommunikationsteknik ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en datorskärm. Om dator och kommunikations­teknik

Inriktningen Dator-och kommunikationsteknik är en del av el-och energiprogrammet och passar dig som vill lära dig installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Efter studenten är du utbildad nätverkstekniker och kan börja jobba inom IT-branschen, exempelvis med service för företag eller privathushåll.

Under dina år hos oss kommer du att lära dig mycket om datorer, elektronik och hur olika saker kopplas ihop. Du får öva på att fixa och ta hand om datorer och system för att kunna kommunicera. Du kommer också att lära dig hur nätverk fungerar och hur man bygger webbsidor. Som nätverkstekniker kommer du arbeta med många olika företag och kunder. Därför är det viktigt att du är flexibel och samarbetsvillig i din arbetsroll. Under utbildningen får du lära dig om kundkontakt och service.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Elektronikproduktionstekniker, Hemservicetekniker, Nätverkstekniker, Supporttekniker, Teknisk Säljare

Övrig info

  • Program: El- och energiprogrammet
  • Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik
  • Programkod: EEDAT

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen dator- och kommunikationsteknik hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Två elever på dator- och kommunikationsteknik sitter tillsammans och kollar på en dator.

Här kan du läsa till nätverkstekniker

Andra inriktningar inom El och energi­

Kolla in alla andra inriktningar på el- och energiprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.