El- och energiprogrammet Energiteknik

Är du teknik- och miljöintresserad och vill arbeta med problemlösning? Då kan inriktningen energiteknik vara något för dig.

Föremål som representerar energiteknik ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av solceller. Om energiteknik

Under utbildningen får du lära dig att genomföra drift- och underhållsarbeten och servicearbeten inom bland annat miljö- och energibranschen. Vi går också igenom elkopplingar, dragning av elnät, installationer av belysning och industriell elteknik.

Miljötänket blir allt större i samhället och du kommer också att få lära dig hantera olika energikällor med fokus på förnybar energi. Efter studenten kan du välja mellan flera olika yrken inom energi- och processbranschen, exempel driftoperatör eller drift- och underhållstekniker.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Allmän Driftoperatör, Driftoperatör: Kraft- och Värmeteknik, Drift- och Underhållstekniker, Vatten- och Miljötekniker

Övrig info

  • Program: El- och energiprogrammet
  • Inriktning: Energiteknik
  • Programkod: EEENE

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen energiteknik hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Närbild på händer som skruvar inuti ett elskåp.

Här kan du läsa energiteknik

Andra inriktningar inom El och energi

Kolla in alla andra inriktningar på el- och energiprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.