Fordons- och transportprogrammet Lastbils­chaufför

Vill du lära dig att köra lastbil och få jobba med ett självständigt och ansvarstagande yrke? Då ska du bli lastbilschaufför hos oss på Praktiska Gymnasiet.

Föremål som representerar transport ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en lastbil. Om inriktningen transport

På fordon- och transportprogrammets inriktning transport får du lära dig hur man kör lastbilar och hanterar och genomför säkra leveranser.

Yrket som lastbilschaufför passar dig som vill arbeta i en varierande och social bransch. Du har ett stort eget ansvar när du är ute på vägarna eftersom du ofta kör själv. Du kan välja att arbeta inom olika fält som fjärrkörning, timmerkörning, tankbil eller kran- och lyftbilar. Det finns en stor brist på chaufförer idag vilket gör att du blir eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter studenten.

Körkort och certifieringar:
Under dina år hos oss övningskör du olika lastbilar. Du kommer kunna ta ditt B-körkort (personbil) och CE-körkort (lastbil med släp) och all övningskörning med lastbil sker på skolan. Du kan även ta ett truckkort. Dessutom kommer du att få en utbildning i yrkeskompetensbevis samt genomföra prover inom halkbana, riskettan och risktvåan. Under utbildningen övar vi även på hur du lastsäkrar varorna du ska leverera och hur du hanterar gods, både på lastbil och truck.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Lastbilsförare, Bussförare

Övrig info

  • Program: Fordons- och transportprogrammet
  • Inriktning: Transport
  • Programkod: FTTRA

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen transport hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Transport-elev sitter i förarsätet på en lastbil med öppen dörr.

Här kan du läsa till lastbilschaufför

Andra inriktningar inom Fordon och transport­

Kolla in alla andra inriktningar på fordons- och transportprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.