VVS- och fastighetsprogrammet Kylmontör

Är du intresserad av att lära dig om den senaste tekniken som driver fram hållbara och energieffektiva lösningar för kyla och uppvärmning? Då kommer jobbet som kylmontör att passa dig!

Föremål som representerar Kyl- och värmepumpsteknik ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en värmepump. Om kyl- och värmepumps­teknik

På inriktningen kyl- och värmepumpsteknik får du lära dig att installera och arbeta med service, drift och underhåll av olika anläggningar som exempelvis isbanor, kyl- och frysdiskar samt värmepumpar.

Som kylmontör får du arbeta med människor, teknik och maskiner. Du får ett varierande arbete där den ena dagen aldrig är den andra lik. Vi blandar teori med praktik i skolans verkstad så att du får med dig all teknisk kunskap som yrkesrollen kräver.

Under utbildningen får du lära dig att installera och arbeta med service, drift och underhåll av olika anläggningar som exempelvis isbanor, kyl- och frysdiskar samt värmepumpar. Du fördjupar din kunskap inom montering för kyl- och värmepumpar och får lära dig mer om miljö och säkerhet. Det är även viktigt att du lär dig hur energi ska användas för att få ut bästa möjliga effekt.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Kylmontör

Övrig info

  • Program: VVS- och fastighetsprogrammet
  • Inriktning: Kyl- och värmepumpsteknik
  • Programkod: VFKYL

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen kyl- och värmepumpsteknik hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Elev på kyl- och värmepumpsteknik står på knä och arbetar med ett kylskåp.

Andra inriktningar inom VVS och fastighet

Kolla in alla andra inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.