Barn- och fritidsprogrammet Pedagogiskt och socialt arbete

Vill du arbeta med människor och är nyfiken på att lära dig mer om hur människor utvecklas och lär sig? Då kommer inriktningen pedagogiskt och socialt arbete att passa dig!

Föremål som representerar Pedagogiskt och socialt arbete ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en pusselbit. Om Pedagogiskt och socialt arbete

Barn- och fritidsprogrammets inriktning pedagogiskt och socialt arbete passar dig som vill arbeta med barn och följa deras utveckling. Om du har förmågan att samarbeta med andra och gillar att ta ansvar kommer denna inriktning att passa dig. Utbildningen ger dig kunskaper som är viktiga att ha, oavsett vad du väljer att jobba med i framtiden.

Inriktningen pedagogiskt och socialt arbete fokuserar på barn- och ungas utveckling och rättigheter, där inkludering och olika behov är viktiga områden. Du kommer att läsa kurser inom pedagogik, kommunikation, psykologi och sociologi där du får lära dig hur olika sociala sammanhang påverkar individer och grupper på olika sätt. Som elev kommer du att utveckla dina ledaregenskaper och ta ansvar genom att förbereda och genomföra aktiviteter för barn och vuxna.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Elevassistent, Barnskötare, Personlig assistent, Stödassistent

Övrig info

  • Program: Barn- och fritidsprogrammet
  • Inriktning: Pedagogiskt och socialt arbete
  • Programkod: BFPEA

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen pedagogiskt och socialt arbete hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

APL-elev från Pedagogiskt och socialt arbete har ett barn på axlarna ute på en skolgård.

Andra inriktningar inom Barn och fritid

Kolla in alla andra inriktningar på barn- och fritidsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.