[wpdreams_ajaxsearchlite]
Elever och lärare vårdar patient
Välkommen till
Praktiska Skövde

Tillsammans med rektorer, lärare och våra APL-företag utbildar vi framtidens arbetskraft. Hos oss blir du som elev snabbt en del av gemenskapen. Eleverna umgås över programgränserna och även över årskullarna.

Det här är Praktiska Skövde

Ikon på fem personer från halvbild.

Gemenskap

Hos oss blir du som elev snabbt en del av gemenskapen. Eleverna umgås över programgränserna och även över årskullarna.

Ikon på Certifikat

Certifierad av Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan utbildning och arbetsliv. Det innebär att du som Vård- och omsorgselev får den kompetens som arbetsmarknaden vill ha.

Ikon på dörr

APL

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är minst hälften av din utbildningstid på en arbetsplats.

Mer om oss

Våra program i Skövde

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Fordon och Transport

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Personbil

Personbil

Inom inriktningen personbil får du lära dig att felsöka, reparera och utföra service på lätta fordon.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

Måleri

Måleri

På inriktningen måleri får lära du dig de tekniker och verktyg som behövs för du ska kunna att måla på nya och gamla ytor, måla dekorationsmönster, tapetsera och sprutmåla.

Husbyggnad

Husbyggnad

Husbyggnad är inriktningen för dig som vill jobba med nybyggnation, renovering och ombyggnation av allt från bostäder och lokaler till broar och andra anläggningskonstruktione

Plåtslageri

Plåtslageri

Som plåtslagare får du arbeta både inomhus som utomhus och även på hög höjd. Du får kunskaper inom klimatskydd och hur man skapar en fungerande inneklimat.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program. Kontakta skolans rektor för mer information.

Programinriktat val (IMV)

Programinriktat val (IMV)

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Kontakta skolans rektor för mer information.

Yrkesintroduktion (IMY)

Yrkesintroduktion (IMY)

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Kontakta skolans rektor för mer information.

Hantverk

Hantverk är den perfekta utbildningen för dig som vill använda händerna till att skapa och arbeta med ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något som du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer. Många som går på Hantverksprogrammet startar eget företag efter studenten.

Florist

Florist

Inriktningen Florist passar dig som är kreativ, gillar att skapa från idé till färdigt arrangemang och vill ha mycket kundkontakt.

Handel och Administration

Programmet Handel och administration ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Handel och Service

Handel och Service

Inriktningen Handel och Service passar dig som vill arbeta med inköp, försäljning och marknadsföring.

Vård och Omsorg

Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Vård och Omsorg

Vård och Omsorg

Programmet Vård och omsorg har inga inriktningar men du kan specialisera dig inom exempelvis: Akutsjukvård, Funktionsnedsättning, Hälso- och sjukvård och Äldreomsorg.

Öppet hus

Välkommen att besöka oss på Öppet hus. Vi finns på Kylarvägen 2D. Har du frågor inför ditt besök? Kontakta rektor Birgitta Örtengren Yngve på 0708-17 04 68 eller birgitta.ortengren.yngve@praktiska.se.

— onsdag —
15 april
17:00 – 19:00

Vill du bli påmind inför Öppet hus?

Gör en intresseanmälan så skickar vi en sms-påminnelse inför våra öppna hus.

Gör en intresseanmälan

Vanliga frågor

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor. Är du lärling är hälften av din skoltid APL.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Vanliga frågor

Gymnasievalet – Viktiga datum

Här hittar du viktiga datum för gymnasievalet i Skövde.

8
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari

1
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked vecka 14.

15
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

15
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

31
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

3
augusti

Första reservantagningen sker vecka 32.

Mer om gymnasievalet

Nyheter

Se alla nyheter

Välkommen att

besöka oss i Skövde

Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna och se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet Skövde på riktigt.

Praktiska Gymnasiet Skövde

Kylarvägen 2D, 541 34 Skövde

0708-17 04 68