Introduktionsprogram Program­inriktat val

Vill du läsa ett yrkesprogram men saknar behörigheten? Då kan programinriktat val vara rätt för dig.

Föremål som representerar Praktiska Gymnasiets yrkesprogram ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en linjal och penna. Om Program­inriktat val

Introduktionsprogrammet programinriktat val (IMV) är utformat så att du som elev läser mot ett visst nationellt gymnasieprogram. Målet att du så snart som möjligt ska bli behörig och kunna antas till det programmet och läsa mot en gymnasieexamen. Kurserna du läser är anpassade utifrån poängplanen för ett nationellt program, samtidigt som du läser de grundskolekurser du saknas för att vara behörig till ett nationellt program.

När är jag behörig till programinriktat val?

Du är behörig till programinriktat val om du har har lägst betyg E i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska plus minst tre andra ämnen, alternativt lägst betyg E i svenska/svenska som andraspråk, matematik eller engelska plus minst fyra andra ämnen. 

Alla elever som läser på våra introduktionsprogram har en individuell studieplan som visar vad just din utbildning innehåller. Den är anpassad efter dina personliga mål, behov och förutsättningar. 

Hur söker jag programinriktat val?

Om du riskerar att inte bli behörig till ett nationellt program är det viktigt att du har minst ett introduktionsprogram i din ansökan. Prata med studie- och yrkesvägledaren på din grundskola om du är osäker på vilket introduktionsprogram som är bäst för dig. Du söker till våra introduktionsprogram via gymnasieantagningen.

Praktik (APL)

Du som läser ett introduktionsprogram hos oss på Praktiska Gymnasiet kommer att vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på ett riktigt företag under utbildningstiden. Mängden APL varierar eftersom din studieplan är anpassad efter dig och de kurser som du läser.

Fyra elever på Praktiska Gymnasiet sitter runt ett bord och pratar.

Andra inriktningar inom Introduktions­program

Kolla in alla andra inriktningar på introduktionsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.