Bygg- och anläggningsprogrammet Snickare

Vill du ha ett mångsidigt jobb där du får arbeta med kroppen? Att jobba som snickare innebär en varierande arbetsroll där du arbetar både inom- och utomhus med både små och stora projekt.

Föremål som representerar husbyggnad ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av ett hus. Om husbyggnad

För dig som vill arbeta som snickare är Bygg- och anläggningsprogrammets inriktning Husbyggnad det perfekta valet. Utbildningen ger dig kunskaper om nybyggnation, renovering och ombyggnation av både bostäder, lokaler och andra anläggningskonstruktioner.

Som snickare varierar dina arbetsdagar och du får jobba med många olika projekt. Du är en del av hela byggprocessen från start till mål. För att lyckas är det viktigt att ha både de teoretiska och praktiska kunskaperna inom yrket för att kunna bygga säkert. När du börjar hos oss kommer du att bli utrustad med de arbetskläder och skyddsutrustning som behövs och vi går igenom säkerheten som krävs på en byggarbetsplats.

På skolan får du lära dig hur maskiner fungerar och hur man hanterar olika verktyg och läser ritningar så att du har rätt kunskaper med dig när det är dags att gå ut på APL. Där kommer du att öva på allt du har lärt dig i skolan och får erfarenhet från byggarbetsplatser.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Betongarbetare, Golvläggare, Murare, Träarbetare, Plattsättare

Övrig info

  • Program: Bygg- och anläggningsprogrammet
  • Inriktning: Husbyggnad
  • Programkod: BAHUS

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen husbyggnad hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Två elever på husbyggnad mäter och gör markeringar på en träplanka.

Andra inriktningar inom Bygg och anläggning

Kolla in alla andra inriktningar på barn- och fritidsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.