Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

[wpdreams_ajaxsearchlite]
Två killar med röda bygg hjälmar
Välkommen till
Praktiska Märsta

Praktiska Gymnasiet Märsta är den lilla gymnasieskolan med den stora gemenskapen. Här vi prioriterar trygghet, hälsa och studiero. Studiero och trygghet är ledord för oss och som elev blir du alltid sedd.

Det här är Praktiska Märsta

Ikon som ska föreställa papper med statistik på.

UF-företag

Hos oss har alla elever möjlighet att driva UF-företag under sin studietid.

ikon föreställande hjärta

Hälsofokus

Vi har stort fokus på hälsa och arbetar strukturerat med hälso- och värdegrundsfrågor under läsåret.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss har du kan du läsa som lärling. Det innebär att hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL).

Mer om oss

Våra program i Märsta

Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMR) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Bygg och anläggning

Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Handel och Administration

Programmet Handel och administration ger dig en bred utbildning med många arbetsmöjligheter. Det passar dig som vill jobba med försäljning, brinner för god service och kanske funderar på att starta eget företag. Du lär dig jobba med administration, ekonomi, försäljning och service. Programmet förbereder dig både för anställning på ett företag och för att kunna starta eget.

Barn och Fritid

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Öppet hus

Vi såg framemot att träffa dig i våras! Men eftersom det inte gick att komma till skolan och hälsa på oss vill vi gärna träffa dig digitalt. Läs mer om vår skola här. 

Vill du bli påmind inför öppet hus?

Gör en intresseanmälan så skickar påminnelser på mejl och sms.

 

Gör en intresseanmälan

Elevhistorier

Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Märsta

Se alla elevberättelser

Vanliga frågor

Vad är Praktiska Gymnasiet?

Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.

Vad är APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor. Är du lärling är hälften av din skoltid APL.

Kan jag få högskolebehörighet på Praktiska Gymnasiet?

Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.

Se alla vanliga frågor

Gymnasievalet - Viktiga datum

Här hittar du viktiga datum för gymnasievalet i Stockholmsregionen.

16
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 17 februari

17
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked i april.

15
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked. Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

15
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

17
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

Mer om gymnasievalet

Nyheter

Se alla nyheter

Välkommen att

besöka oss i Märsta

Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna och se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet på riktigt.

Praktiska Gymnasiet Märsta

Östra Bangatan 4, 195 60 Arlandastad

0702-45 51 50