VVS- och fastighetsprogrammet VVS-montör

Vill du ha ett praktiskt arbete där du får jobba med service i en varierande arbetsmiljö? I rollen som VVS-montör får du det och mycket mer!

Föremål som representerar VVS ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en kran med en vattendroppe. Om inriktningen VVS

På inriktningen VVS utbildas du till VVS-montör och kommer att få ett praktiskt arbete där du får jobba med service i en varierande arbetsmiljö. Efter examen kan du börja jobba direkt i flera olika typer av projekt. För dig som är intresserad av entreprenörskap finns såklart också möjlighet att starta eget bolag inom branschen.

Visste du att VVS står för värme, ventilation och sanitet? Det innebär att du arbetar med installation och reparation relaterade till det. Under utbildningen får du lära dig att installera, ge service och underhålla till exempel värme- och sanitetssystem. Det gäller både ny-, om- och tillbyggnad. Du får kunskap om installationsregler, bygglagstiftning, energi- och miljöfrågor samt säkerhet. Hos oss får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder. Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat industrirörmontör, isoleringsmontör eller VVS-montör.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • VVS-montör, Isoleringsmontör, Industrirörmontör

Övrig info

  • Program: VVS- och fastighetsprogrammet
  • Inriktning: VVS
  • Programkod: VFVVS

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen VVS hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Elev på VVS ligger på golvet och arbetar med rör under ett handfat.

Andra inriktningar inom VVS och fastighet

Kolla in alla andra inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.