Förstklassig skola – BYN
Vi är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) som består av representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna och SEKO.
Läs om vår hantering av Covid-19.
Praktiska Gymnasiet Sundsvall är en trygg och familjär skola med ett öppet klimat. Vi har en fin gemenskap i en utvecklande miljö med glada elever och det bästa lärarstödet med lyhörd och engagerad personal. Vi har små klasser där lärandet anpassas efter varje elev och där alla känner sig sedda och hörda.
Vi är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) som består av representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna och SEKO.
Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.
Vi har en fin gemenskap i en utvecklande miljö med glada elever och det bästa lärarstödet med lyhörd och engagerad personal.
Här hittar du våra program. Genom att klicka på ett program ser du vilka inriktningar programmet har.
Hos oss har du stora möjligheter till arbete efter examen. På programmet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och något du lär dig under hela programmet, oavsett vilken inriktning du väljer.
På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador
Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.
Vill du använda händerna till att reparera och tillverka? Då är Industriteknik helt rätt utbildning för dig. Du lär dig om olika material, hur du arbetar med olika verktyg och metoder som exempelvis borrning, slipning och svarvning. Efter utbildningen har du en bra förståelse kring produktkvalitet, miljötänkande samt vad som är viktigt i en modern produktionsmiljö.
Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogrammen på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.
Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.
Inom Vård och omsorg arbetar vi alltid efter människors lika värde, mänsklig värdighet och livskvalitet. Du arbetar med människor i alla åldrar och med olika behov. I din utbildning kombineras medicin, pedagogik, psykologi, sociologi och vårdvetenskap så att du får en helhetssyn på människan. Utbildningen ger dig även bra förutsättningar för att studera vidare på högskola och universitet. Exempel på vidareutbildning är polis, socionom, brandman, sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut.
På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.
På grund av rådande restriktioner har vi beslutat att alla våra öppna hus kommer ske digitalt tills vidare.
Vi tycker det är väldigt tråkigt att inte kunna träffa dig här hos oss men kika gärna in på vårt Digitala öppna hus där vi berättar mer om vad skolan har att erbjuda.
Gör anmälan så skickar vi påminnelser på sms och mejl.
Läs om vad våra elever tycker om Praktiska Gymnasiet Sundsvall
”Lärarna är bra och snälla.”
Mohammad Said Alayobi
Fordon och Transport
”Det roligaste är helt klart praktiken”
Vinga Blomberg
Restaurang och Livsmedel
Praktiska Gymnasiet är 33 gymnasieskolor med yrkesutbildningar där du kan bli allt från målare till frisör. Vårt mål är att du ska ha jobb, helst direkt efter examen. Vi har 13 program, 38 inriktningar över 100 yrkesutgångar.
APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och betyder att du är ute på praktik i minst 15 veckor.
Ja, hos oss kan du läsa in högskolebehörighet så att du har förutsättningar för både jobb och vidare studier efter examen.
Licenserad padeltränare coachar våra elever
Grönska och ljus på Praktiska i Sundsvall
Läs mer för att se datum och tider
Kom och hälsa på i din framtida skola, träffa lärare och elever, ställ frågor om program och kurser och ta dig en titt på lokalerna och se hur det fungerar på Praktiska Gymnasiet på riktigt.
Här hittar du viktiga datum för gymnasievalet i Sundsvall.
Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari.
Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked den 13 april.
Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.
Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.
Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.
Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.
I augusti börjar reservantagningen.
Praktiska Gymnasiet Sundsvall
Lasarettsvägen 15, 856 43 Sundsvall
0722-38 16 97
— En del av AcadeMedia —
Vi använder cookies för att mäta trafiken på hemsidan och för statistik. Informationen som samlas in är anonym.