Är du en kreativ person som gillar att skapa med händerna och vill arbeta med bröd och bakverk efter studenten? Då ska du utbilda dig till bagare och konditor hos oss på Praktiska Gymnasiet!
Om bageri och konditori
Att läsa bageri och konditori är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.
Yrket som bagare eller konditor är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk, kreativitet och noggrannhet. Efter ditt första år väljer du inriktning och får specialisera dig inom det hantverk du tycker är roligast. Vid examen har du lärt dig de tekniker du behöver för att bli en skicklig bagare eller konditor.
Under utbildningen lär du dig bland annat att riva en deg, slå limpor, klippa och fläta olika degar. I konditorikurserna tränar vi på att göra tårtor, bakelser och chokladdoppade bitar. Kundkontakt är även en viktig del och vi tränar därför på att göra produkter efter kundförfrågningar. Du får teoretiska kunskaper om hantverkets historia, olika råvaror och vilka tillverkningsmetoder du ska använda för ett lyckat resultat.
Skolans bageri är utrustat med alla maskiner och redskap som behövs för tillverkning. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.
Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.
Exempel på framtida yrken
- Bagare, Konditor
Övrig info
- Program: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Inriktning: Bageri och konditori
- Programkod: RLBAK
APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!
På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen bageri och konditori hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.
Här kan du läsa till bagare och konditor
Andra inriktningar inom Restaurang och livsmedel
Kolla in alla andra inriktningar på Restaurang och livsmedelsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.
Var detta inte för dig?
Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.