×
 

Hoppa till innehållet

Om gymnasie­valet

Är det dags att välja gymnasium? Vad spännande! Det kan vara mycket att tänka på och gymnasievalets olika faser sträcker sig över ett helt år. Här hittar du en tidslinje över de olika delarna och svaren på de vanligaste frågorna kring gymnasievalet.

Två elever i ett klassrum håller om varandra och kollar in i kameran

Gymnasievalet steg för steg

  1. Ta reda på information

    Gå på gymnasiemässan, öppet hus och kom som elev för en dag.

  2. Ansökan öppnar

    Nu är det dags att göra ditt gymnasieval. Du kan göra och ändra ditt val fram till sista ansökningsdagen.

  3. Preliminärt antagningsbesked

    Du får ditt preliminära antagningsbesked.

  4. Omvalsperiod

    Omvalsperioden börjar. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

  5. Slutgiltigt besked

    Under sommaren får du ditt slutgiltiga antagningsbesked.

  6. Reservantagning

    Under sommaren pågår reservantagningen.

Vanliga frågor om gymnasievalet

Gymnasievalet kan kännas som en djungel ibland. För att hjälpa dig har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna som rör gymnasievalet nedan.

  • Det är bara du som vet vilken utbildning som passar dig bäst. Men några tips är att läsa på om de olika programmen och inriktningarna du väljer mellan och besöka skolan på öppet hus eller anmäla dig till elev för en dag för att kunna ställa alla dina frågor och känna av stämningen på skolan.

  • För att vara behörig till något av våra yrkesprogram måste du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Utöver det behöver du också vara godkänd i minst fem andra ämnen. Totalt krävs alltså åtta godkända betyg från nian.

    Om du saknar ett eller flera av de betyg som behövs för att vara behörig kan ett av våra introduktionsprogram vara ett alternativ för dig. Prata med din studie- och yrkesvägledare eller skolan du vill gå på för att få mer information.

  • Inloggningsuppgifterna som du behöver för att göra din gymnasieansökan kommer antagningsenheten att skicka hem till dig, eller så får du de utdelade i skolan av studie- och yrkesvägledaren.

  • Ansökningarna till gymnasiet görs oftast via antagningsenheten för den ort du bor på. Du loggar in med dina inloggningsuppgifter och väljer sedan de utbildningarna som du vill söka. Du hittar rätt genom att söka på skolan, inriktningen eller sökkoden. Här finns en lista över alla antagningskanslierna i Sverige.