VVS- och fastighetsprogrammet Ventilations­tekniker

Vill du vara den som ser till att luften vi andas är fräsch och hälsosam? Då kommer inriktningen ventilation att passa dig perfekt!

Föremål som representerar ventilation ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av ventilation. Om inriktningen ventilation

Inriktningen ventilation på VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som vill arbeta fritt och självständigt inom service och underhåll. Som ventilationstekniker jobbar du med service, drift, underhåll samt mätning och injustering av olika ventilationsanläggningar.

Energibesparing är och blir en allt viktigare fråga och i din roll kommer du att vara med och påverka utvecklingen. Som ventilationstekniker arbetar du med att utforma ventilationssystem för en god inomhusmiljö.
Under utbildningen får du specialisera dig på ventilationer och att arbeta med underhåll, reparation, drift samt servicearbeten. Kurserna innehåller praktiska moment med inlärning av verklighetstrogna miljöer som luftbehandling, elkraftteknik och justeringar av ventilationsanläggningar. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och hur man ger god service till kunder.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

 • Ventilationstekniker

Övrig info

 • Program: VVS- och fastighetsprogrammet
 • Inriktning: Ventilation
 • Programkod: VFVEN

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen ventilation hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Två elever på ventilation monterar ihop ett ventilationssystem.

Här kan du läsa till ventilations­tekniker

Andra inriktningar inom VVS och fastighet

Kolla in alla andra inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

 • Kylmontör

  • Program
   • VVS- och fastighetsprogrammet
  • Inriktning
   • Kyl- och värmepumpsteknik
  Föremål som representerar Kyl- och värmepumpsteknik ligger utlagda på mörkt trä.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.