×
 

Hoppa till innehållet

Praktik (APL) och lärling

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en viktig del alla yrkesprogram. Att få prova på det yrke man utbildar sig till ute på en arbetsplats är värdefullt och lärorikt. På denna sida kan du lära dig mer om APL och hur det fungerar på gymnasiet.

Lärare hjälper elev i en verkstad

Vad är APL?

APL står för arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär den del av din utbildning som du får ute på ett företag, omgiven av yrkes­människor att lära av. Du har minst 15 veckors APL under din utbildning hos oss. Du behöver inte ha några förkunskaper för att utbilda dig till ett yrke men du behöver vara nyfiken, framåt och intresserad.

På din APL-plats tilldelas du arbetsuppgifter som är en del av arbetsplatsens vardag. Dessa uppgifter löser du med stöd och hjälp av din yrkeslärare och handledare. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke, desto mer ansvar får du på din APL-plats.

 • Har man bara teori är det lätt att glömma men när man gör det praktiskt också har man något att relatera till och då glömmer man inte.

  Samer Elev, Praktiska Gymnasiet

Frågor och svar om APL

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna kring APL och lärling på gymnasiet.

 • – Arbetsplatsen är en del av din skola. Du gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser
  – Du är anställd samtidigt som du går i skolan, vilket innebär att du får lön under den tid som du är på din arbetsplats
  – Du lär dig det som arbetsgivarna vill att du ska kunna
  – Du har en arbetsgivare som valt att satsa på dig och din utbildning för en fortsatt anställning
  – Din arbetslivserfarenhet ger dig försprång på arbetsmarknaden. Nio av tio har jobb inom ett och ett halvt år (källa: GLA)
  – Efter din lärlingsutbildning har du goda förutsättningar att direkt påbörja en yrkeskarriär, eller gå vidare till högskolestudier

 • Gymnasial lärlingsanställning (GLA) är ett modernt sätt att lära sig ett yrke. Som elev får du helt enkelt det bästa av två världar. Du läser samma kurser och har samma gymnasiemål som på ett traditionellt yrkesprogram. Den stora skillnaden är att du är anställd på en arbetsplats där du tillbringar minst hälften av tiden under din gymnasieutbildning. GLA är perfekt för dig som lär dig bäst genom att göra saker på riktigt och som dessutom vill tjäna pengar. Det finns alltid möjlighet för dig att läsa kurser som ger högskolebehörighet.

 • Det kan skilja sig åt beroende på hos vilket företag du har din APL. Tanken med APL är att du ska vara en del av företagets vardag och utveckla dina kunskaper inom det yrke du utbildar dig till i verkiga arbetssituationer. Därför kommer du att följa arbetsplatsens tider och regler de dagar du är ute på APL.

 • Nej, det behöver du inte göra. Vi hjälper dig att hitta bra företag att göra dina APL-perioder på. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det tillsammans.

  • Arbetsplatsen utgör en integrerad del av din skola, där minst hälften av din utbildning äger rum på en eller flera arbetsplatser.
  • Du är anställd samtidigt som du går i skolan, vilket innebär att du erhåller lön under den period då du befinner dig på arbetsplatsen.
  • Utbildningen fokuserar på det arbetsgivarna önskar att du ska kunna.
  • Du har en arbetsgivare som investerar i din utbildning med sikte på en potentiell fortsatt anställning.
  • Din arbetslivserfarenhet ger dig fördelar på arbetsmarknaden, där nio av tio har anställning inom ett och ett halvt år (källa: GLA).
  • Efter avslutad lärlingsutbildning har du utmärkta förutsättningar att direkt påbörja en yrkeskarriär eller fortsätta till högskolestudier.
 • Gymnasial lärlingsanställning (GLA) är ett modernt sätt att lära sig ett yrke. Som elev får du helt enkelt det bästa av två världar. Du läser samma kurser och har samma gymnasiemål som på ett traditionellt yrkesprogram. Den stora skillnaden är att du är anställd på en arbetsplats där du tillbringar minst hälften av tiden under din gymnasieutbildning. GLA är perfekt för dig som lär dig bäst genom att göra saker på riktigt och som dessutom vill tjäna pengar.

  Det finns alltid möjlighet för dig att läsa kurser som ger högskolebehörighet.

 • Att läsa som gymnasial lärling innebär att du har mer APL under din gymnasietid än någon som inte läser som lärling. Som lärling kommer du ha APL ute på ett företag minst 50% av din gymnasietid. Du kan också få 1000kr extra i månaden från CSN när du är lärling. Du kan läsa som lärling på de flesta av våra skolor och program, men inte på alla.

 • Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) är en obligatorisk del av alla yrkesprogram på gymnasiet och är inte något som du kan välja bort. Under din gymnasietid ska du ha APL minst 15 veckor.

Har du frågor?

Om du har frågor eller funderingar kring APL är du välkommen att kontakta den skolan du är intresserad av.