Fordons- och transportprogrammet Personbils­mekaniker

Är du nyfiken på ett jobb där du får jobba med bilar hela dagarna? Då kan personbilsmekaniker vara helt rätt yrke för dig!

Föremål som representerar personbil ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av en personbil. Om personbil

Personbilsmekaniker blir du genom att läsa inriktningen personbil på fordon- och transportprogrammet hos oss på Praktiska Gymnasiet. Utbildningen passar dig som är intresserad av bilar och vill ha ett varierande yrke i framtiden. Du kommer få lära dig om reparation och service av lätta fordon, felsökning och säkerhetssystem.

När du börjar hos oss får du en uppsättning arbetskläder att använda i verkstaden och ute på din praktikplats. Alla verktyg och maskiner som du behöver lära dig att använda finns i skolans verkstad. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska inlärningsmoment, som till exempel felsökning och reparationer av el- och förbränningsmotorer. Du kommer också lära dig också om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Personbilsmekaniker, Reservdelsspecialist

Övrig info

  • Program: Fordons- och transportprogrammet
  • Inriktning: Personbil
  • Programkod: FTPER

APL & lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser inriktningen personbil hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

Två elever på personbil byter däck på en bil.

Andra inriktningar inom Fordon och transport­

Kolla in alla andra inriktningar på fordons- och transportprogrammet på Praktiska Gymnasiet.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.