Hotell- och turismprogrammet Hotell och turism

Yrkesprogrammet Hotell- och turism passar dig som vill jobba med hotell, resor och upplevelser. På utbildningen lär du dig om bemötande, kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. Programmet fokuserar också på utveckla dina språkkunskaper eftersom yrkesområdena till stor del involverar internationella kontakter.

Föremål som representerar Hotell och turismprogrammet ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av ett hotell. Om hotell och turism

Inom hotell- och turismbranschen möter du människor i små och stora grupper där service är en stor del av yrkesrollen. Under utbildningen kommer du få lära dig att jobba på ett hotells olika avdelningar, med konferensverksamhet och turistinformation. Du får öva på att vara serviceinriktad och bemöta gäster samtidigt som du planerar möten, resor, evenemang och andra aktiviteter.

Väljer du hotell- och turismprogrammet kommer du att få lära dig om olika resmål och hur man på bästa sätt tar hand om både nationella och internationella turister och hur turism- och hotellbranschen ser ut i olika länder. Du får möjlighet att fokusera extra på att utveckla dina språkkunskaper för att bättre kunna bemöta människor från olika länder. Utbildningen kommer också att introducera dig för marknadsföring, försäljning och entreprenörskap.

Efter studenten kan du bland annat jobba med evenemang, försäljning, resor, guidning eller i en reception. Du har möjlighet att arbeta både i Sverige eller flytta utomlands och jobba inom den internationella hotell- och turismindustrin.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Framtida yrken

  • Bokning och försäljning, Reception och konferens, Turistinformation, Våningsservice, Guidning

Övrig info

  • Program: Hotell- och turismprogrammet
  • Programkod: HTHUT

APL & Lärling Vi varvar teori och praktik under hela utbildningen!

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagd lärande). Alla som läser hotell och turism hos oss kommer att vara ute på APL i minst 15 veckor under sin gymnasietid. På vissa av våra skolor kan man också välja att läsa som lärling, då är man som elev ute på APL minst 50% av sin utbildning.

APL-elev från Hotell och turism hjälper två personer att checka in på ett hotell.

Var detta inte för dig?

Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.