Porträttbild på Saga som ståe med stor bukett med blommor

SAGA BERÄTTAR OM SIN UTLANDSPRAKTIK

Saga går andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Florist. Det roligaste minnet från gymnasietiden hittills är utlandspraktiken i Spanien.

Saga praktiserade på en liten blomsterbutik i Córdoba där hon snabbt insåg hur stora skillnaderna är i länders stil och form när det kommer till floristiska arrangemang.

Varför valde du att plugga till Florist?

Det var när jag pluggade upp betygen från grundskolan och pratade med en SYV som jag kände att florist hade varit roligt och något som passar mig. Jag är jättenöjd med mitt val och känner verkligen att jag hittat det jag vill göra. Jag älskar att få komma ut i butik och möta kunder, det ger väldigt mycket. Man känner yrkesstolthet när man arbetar med kunder och service, det är roligt när jag kan göra dom nöjda och glada.

Hur trivs du på Praktiska Gymnasiet?

Stämningen på skolan är bra, alla är väldigt snälla. Vi sitter ofta och hänger med eleverna i de andra årskurserna. Man lär känna varandra väldigt bra. Jag tycker lärarna på Praktiska Gymnasiet är bättre i sättet de lär ut, dom anpassar alltid undervisningen på ett roligt sätt för att vi ska lära oss vårt yrke så bra som möjligt. Ibland arrangerar lärarna även på studiebesök och då blir det mer variation i lärandet.

Hur var det att göra praktik i Spanien?

Wow det var jätteroligt! I tre veckor var jag i en stad som heter Córdoba i södra delen av landet. Det var verkligen en sån upplevelse! Speciellt för mig som aldrig varit utomlands på det sättet förut, att få möjligheten att göra praktik och få hela det livet och testa på yrket.

Under mina veckor i Córdoba praktiserade jag på en liten blomsterbutik. Det var otroligt lärorikt men jag insåg snabbt att man jobbar i väldigt olika stilar jämfört med hemma i Sverige. Spanjorerna vill gärna att buketterna ska vara stora och kompakta, man använder stora dekorationsband och mycket färg. Här i Sverige arbetar vi mer stilrent och luftigt, det ska inte vara lika stort och maffigt.

  • Möjligheten att få åka på utlandspraktik är en häftig erfarenhet och jättebra att kunna sätta på CV:t. Att lära sig hur man arbetar i olika länder har gett mig ett bredare perspektiv på mitt yrket som florist

Ifrån Praktiska Gymnasiet Uppsala (där jag pluggar) var det jag och två andra elever från VVS som åkte till Spanien, sedan var det elever från andra skolor också, bland annat några tjejer från Luleå och ett par killar från Tyskland. Vi bodde på samma hostel allihopa och delade rum. Det var en så rolig upplevelse och få träffa elever som kommer från andra platser. Vi hade väldigt mycket gemensamt eftersom vi alla var där på utlandspraktik.

Skulle du tipsa andra elever att göra utlandspraktik?

Hade jag fått möjlighet att åka på utlandspraktik i trean hade jag lätt gjort det! Jag rekommenderar verkligen alla att åka om man får möjlighet! ÅK! Det är en så himla rolig erfarenhet. Det var superläskigt innan och jag var rädd och nervös inför att åka, men allt sånt försvinner så fort man är där och efteråt känner man sig så stolt över att man vågade! Dessutom har man många roliga historier att berätta. Det är en helt otrolig erfarenhet som jag tycker alla borde ta chansen satsa på. Man lär känna massor med härliga personer och dessutom får du något riktigt häftigt att sätta på CV:et.

Varför tycker du att man ska söka till Praktiska Gymnasiet?

Man lär sig yrket precis så som det är tack vara praktiken och man får erfarenheter på riktigt när man går här! Dessutom har man stora arbetsmöjligheter efter studenten när man pluggar här. Tycker du att något yrke känns roligt och spännande så kör!

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om utlandspraktik och kontakta den skola du är intresserad av att plugga på.

Se andra nyheter
från Praktiska

Se alla nyheter