Två elever i en verkstad ler mot kameran

Månadens praktiska yrke: Personbilsmekaniker

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet.

Gillar du att arbeta med service och möta nya människor? På Fordons- och transportprogrammet får du lära dig att vara serviceinriktad och tänka kostnadseffektivt och miljövänligt. Det är ett brett program som ger dig kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. 

Inriktningen Personbil på Praktiska Gymnasiet

Inriktningen Personbil passar dig som har ett intresse eller är nyfiken på och vill lära dig mer om bilar. Yrket är varierande och du kan välja att arbeta med det som intresserar dig mest. Du kommer få testa på och lära dig flera olika moment såsom serviceteknik, oljebyte, systemteknik, el-och hybridteknik, broms- och motorbyte. Vi arbetar även med säkerhetssystem för både manuella och automatiserade bilar. Då branschen och tekniken är i ständig utveckling är den ena dagen aldrig den andra lik.

När du börjar hos oss får du arbetskläder med skyddsglasögon och stålhätteskor. Alla verktyg och maskiner du behöver finns i skolans verkstad.

Praktiskt och teoretiskt lärande på Praktiska Gymnasiet

Hos oss läser du baskurser där du får lära dig alla grunder inom yrket. Under utbildningen till personbilsmekaniker får du lära dig allt från mekanik till elektronik och dess koppling i olika fordon, datahantering och felsökning i olika system, samt hur de samarbetar. Du kommer att få kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. Det ingår både praktiska och teoretiska inlärningsmoment, som till exempel felsökning och reparationer av el- och förbränningsmotorer. Under utbildningen lär du dig också om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler.

Se andra nyheter
från Praktiska

Se alla nyheter