Elev står och plockar en bukett blommor

Månadens praktiska yrke: Florist

Att läsa till florist på gymnasiet passar dig som är nyfiken på ett roligt, varierande och kreativt arbete där blommor och växter står i fokus.

Låter det lockande att skapa buketter, blomsterarrangemang och att arbeta mycket med kundkontakt? Om svaret är ja, är Hantverksprogrammet med inriktningen Florist ett perfekt val för dig!

Bli florist på Praktiska Gymnasiet

Du kan utbilda dig till florist på gymnasiet genom att läsa Hantverksprogrammet med inriktning Florist hos oss på Praktiska Gymnasiet. Utbildningen passar dig som gillar färg och form och tycker det är roligt med inredningstrender. Om du har ett intresse för blommor sedan tidigare är det ett plus, men självklart inget krav. Det viktigaste är att du är nyfiken och vill lära dig nya saker!

Hos oss får du lära dig allt inom floristyrket under din gymnasietid. Du får praktiska kunskaper kring hur man binder buketter och designar olika blomsterarbeten för olika tillfällen. Du får lära dig om färg- och formlära och olika tekniker som används inom blombinderi. Mycket av utbildningen fokuserar på entreprenörskap och som elev får du lära dig om ekonomiska beräkningar, inköp och materialkostnader som är hållbara både miljömässigt och ekonomiskt.

Dessutom har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) under dina tre år hos oss. Då får du testa på dina kunskaper hos ett riktigt företag och lära dig ännu mer om hur yrkeslivet som florist ser ut. På vissa av våra skolor kan du läsa som lärling och då är du ute 50% av din gymnasietid på APL.

Vad kan du jobba med efter studenten?

När du tagit studenten är du redo att börja jobba som florist. Du kan välja att också göra ett gesällprov som ett bevis på din yrkesskicklighet.

Framtida arbetsplatser:

  • Blomsterbutik
  • Handelsträdgård.
  • Eget företag där du kan frilansa som florist inför större fester, events eller bröllop. 

Här kan du läsa till Florist på Praktiska:

Vi erbjuder hantverksprogrammet med inriktning Florist på fyra orter i Sverige, hitta din närmaste skola här nedan:

Se andra nyheter
från Praktiska

Se alla nyheter