×
 

Hoppa till innehållet

Praktik (APL) & Lärling

Alla yrkesprogram på gymnasiet innehåller arbetsplatsförlagt lärande ute på ett företag i minst 15 veckor. Där får du öva på det du lärt dig i skolan i riktiga arbetsmiljöer.

Två elever under en lektion inom elteknik

Att läsa som lärling

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Hos oss läser alla elever som lärling, vilket innebär att minst 50% av din gymnasietid är ute på en arbetsplats. Antalet dagar i veckan som du är ute på APL ökar varje läsår. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. Du som läser som lärling kan också få 1000kr extra i månaden av CSN.

Elever mekar med en bil i en verkstad
 • Jag tycker egentligen att alla borde ha praktik. Jag lär mig otroligt mycket av att jobba och vara på plats.

  Miranda Elev, Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen

Frågor och svar om APL

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna och funderingarna kring APL och att läsa som lärling.

 • Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) är en obligatorisk del av alla yrkesprogram på gymnasiet och är inte något som du kan välja bort. Hos oss läser alla elever som lärling vilket innebär att minst 50% av din gymnasietid ska vara ute på APL.

 • – Arbetsplatsen är en del av din skola. Du gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser
  – Du är anställd samtidigt som du går i skolan, vilket innebär att du får lön under den tid som du är på din arbetsplats
  – Du lär dig det som arbetsgivarna vill att du ska kunna
  – Du har en arbetsgivare som valt att satsa på dig och din utbildning för en fortsatt anställning
  – Din arbetslivserfarenhet ger dig försprång på arbetsmarknaden. Nio av tio har jobb inom ett och ett halvt år (källa: GLA)
  – Efter din lärlingsutbildning har du goda förutsättningar att direkt påbörja en yrkeskarriär, eller gå vidare till högskolestudier

 • Gymnasial lärlingsanställning (GLA) är ett modernt sätt att lära sig ett yrke. Som elev får du helt enkelt det bästa av två världar. Du läser samma kurser och har samma gymnasiemål som på ett traditionellt yrkesprogram. Den stora skillnaden är att du är anställd på en arbetsplats där du tillbringar minst hälften av tiden under din gymnasieutbildning. GLA är perfekt för dig som lär dig bäst genom att göra saker på riktigt och som dessutom vill tjäna pengar. Det finns alltid möjlighet för dig att läsa kurser som ger högskolebehörighet.

 • Det kan skilja sig åt beroende på hos vilket företag du har din APL. Tanken med APL är att du ska vara en del av företagets vardag och utveckla dina kunskaper inom det yrke du utbildar dig till i verkiga arbetssituationer. Därför kommer du att följa arbetsplatsens tider och regler de dagar du är ute på APL.

 • Nej, det behöver du inte göra. Vi hjälper dig att hitta bra företag att göra dina APL-perioder på. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det tillsammans.

Har du frågor?

Om du inte hittade svaret på det du undrade över är du varmt välkommen att komma på öppet hus. Där finns både elever och personal på plats för att svara på dina frågor och funderingar om vår skola och våra utbildningar. Du är såklart också varmt välkommen att maila eller slå oss en signal för att få svar på din fråga.