Tre elever i en skolkorridor kollar in i kameran

Tips inför ditt besök på gymnasiemässan

Gymnasiemässan är ett jättebra tillfälle för dig som ska söka till gymnasiet att få möjlighet att träffa flera gymnasieskolor som du är intresserad av på en och samma gång. För många är också ett besök på den lokala mässan det första steget in i gymnasievalet. Här kommer några tips som du kan ta med dig inför ditt mässbesök.

1. Var öppen för alla möjligheter

Du behöver egentligen inte veta något om skolorna som är med på mässan innan du går dit. Även om du har en idé om vad du vill läsa på gymnasiet så är det smart att vara öppen för att utforska andra alternativ under mässan. Genom att besöka flera skolors montrar kan du upptäcka spännande program och inriktningar som du inte hade tänkt på innan men som kanske visar sig vara det perfekta valet för just dig! 

2. Våga fråga! 

Alla skolor brukar ha elever och lärare i sina montrar som representerar skolan och deras uppgift är att prata med intresserade besökare. Passa på att fråga dem allt du funderar på kring skolan och programmen. Det finns inga dumma frågor och det viktigaste är att du får svar på dina frågor om skolan för att förstå om det kan vara rätt val för dig. Om skolan verkar intressant, be att få mer information att ta med dig hem. Ofta har skolorna kataloger eller programblad med mer information om de utbildningar du är intresserad av.

Tips på frågor att ställa i Praktiskas monter: 

  • Vilka program erbjuder ni? Finns det olika inriktningar och hur skiljer de sig? 
  • Hur stora brukar klasserna vara?  
  • Hur mycket APL (praktik) har man på skolan? Kan man läsa som lärling? 
  • Hur brukar en vanlig skolvecka se ut?
  • Finns möjligheten att göra utlandspraktik? 

3. Reflektera efter mässan 

Mässan kan vara intensiv och fylld av nya intryck. Därför kan det vara smart att i lugn och ro prata med dina kompisar och din familj om de olika skolorna och programmen du besökt under dagen. Att prata med andra kan hjälpa till att skapa en ännu tydligare bild av vad som är bra och mindre bra med de olika skolorna. 

4. Nästa steg → Gå på öppet hus

Ett naturligt steg efter att du varit på gymnasiemässa är att besöka de skolorna som du är intresserad av under deras öppna hus. Där får du chansen att lära dig ännu mer om skolan genom att bekanta dig med skolans lokaler och prata med elever och lärare som är på plats. Här hittar du datum och tid till alla Praktiska gymnasiums öppna hus. Varmt välkommen!

Se andra nyheter
från Praktiska

Se alla nyheter