×
 

Hoppa till innehållet

Praktik (APL)

Alla yrkesprogram på gymnasiet innehåller arbetsplatsförlagt lärande ute på ett företag i minst 15 veckor. Där får du öva på det du lärt dig i skolan i riktiga arbetsmiljöer.

Två elever under en lektion inom elteknik

Vad är APL?

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag i minst 15 veckor. Där får du chans att testa på de moment du har lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Elever som studerar elteknik i en av skolans verkstäder
  • Det är kul att få komma ut och se hur ens arbetsliv kommer se ut sen. Det är väldigt lärorikt.

    Patrice Elev, Praktiska Gymnasiet Nyköping

Frågor och svar om APL

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna och funderingarna kring APL och att läsa som lärling.

  • Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) är en obligatorisk del av alla yrkesprogram på gymnasiet och är inte något som du kan välja bort. Under din gymnasietid ska du ha APL minst 15 veckor.

  • Det kan skilja sig åt beroende på hos vilket företag du har din APL. Tanken med APL är att du ska vara en del av företagets vardag och utveckla dina kunskaper inom det yrke du utbildar dig till i verkiga arbetssituationer. Därför kommer du att följa arbetsplatsens tider och regler de dagar du är ute på APL.

  • Nej, det behöver du inte göra. Vi hjälper dig att hitta bra företag att göra dina APL-perioder på. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det tillsammans.

Har du frågor?

Om du inte hittade svaret på det du undrade över är du varmt välkommen att komma på öppet hus. Där finns både elever och personal på plats för att svara på dina frågor och funderingar om vår skola och våra utbildningar. Du är såklart också varmt välkommen att maila eller slå oss en signal för att få svar på din fråga.