[wpdreams_ajaxsearchlite]

Gymnasievalet i Nyköping

Är det dags för dig att söka till gymnasiet? Vad kul! Det finns mycket man ska tänka på när man väljer gymnasium, det är inte bara val av utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Kom ihåg att det viktigaste är att det ska kännas rätt för dig, det är din gymnasietid och ditt val.

Här berättar vi vad du behöver tänka på under gymnasievalet, hur du söker in till Praktiska Gymnasiet Nyköping och vilka program vi erbjuder.

Bild på elever i korridoren som ler

Hur söker jag till ett gymnasium i Nyköping?

För att söka till oss på Praktiska Gymnasiet Nyköping behöver du logga in på Gymnasiewebben. Sök på Praktiska Gymnasiet Nyköping eller ansökningskoden för det programmet du är intresserad av.

Innan du bekräftar din ansökan ska du kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer samt att du prioriterat valen i rätt ordning. När du sparat dina val måste du skriva ut din ansökan, en så kallad kvittens, och för att din ansökan ska vara giltig måste du underteckna kvittensen och lämna den till din studie- och yrkesvägledare. Med hjälp av versionsnumret överst på den utskrivna kvittensen kontrollerar din studie- och yrkesvägledare att de val du har på Gymnasiewebben överensstämmer med den kvittens du lämnar.

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Alla som går i årskurs 9 i Nyköpings, Oxelösunds eller Trosa kommun får inloggningsuppgifter skickade till sig i slutet av januari, de kan också bli utdelade i skolan. Om du inte går i skolan kan du beställa inloggningsuppgifter från det antagningskansli som har hand om ansökningarna för din hemkommun.

Vilka program kan jag söka på Praktiska Gymnasiet Nyköping?

Hos oss kan du läsa 3 program med 5 olika inriktningar, vi har också 2 introduktionsprogram för dig som saknar gymnasiebehörighet. Vill du läsa vidare efter gymnasiet? Inga problem, hos oss kan du läsa till grundläggande högskolebehörighet.

elever som går tillsammans

Gymnasieprogram i Nyköping

Yrkesprogram

Barn och fritid – Pedagogiskt och socialt arbete sökkod: BFPEA
Industritekniska – Driftsäkerhet och underhåll sökkod: INDRI
Industritekniska – Svetsteknik sökkod: INSVE
VVS och fastighet – Kyl- och värmepumpsteknik sökkod: VFKYL
VVS och fastighet – VVS sökkod: VFVVS

 

Introduktionsprogram

Programinriktat val sökkod: IMV
Yrkesintroduktion sökkod: IMY

Hur väljer jag vilket program jag ska läsa?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på den skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

För att få en känsla av stämningen på den skola du är intresserad av är det bra att gå på ett öppet hus. Här hittar du öppet hus-tider för Praktiska Gymnasiet Nyköping.

Vilka betyg behöver jag för att söka till ett nationellt program på gymnasiet?

För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Du behöver alltså ha godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng.

Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra Introduktionsprogram.

Gör ditt intresse till ditt drömjobb!

Det kan vara svårt att bestämma sig för vad man vill plugga, det finns ju så många olika yrkesprogram därute! Men varför inte välja något som du redan vet intresserar dig och som du tycker är roligt? På dintalang.se kan du kolla på filmer, läsa artiklar och göra talangtestet för att upptäcka din dolda talang och hitta ditt drömyrke.

Praktiska Gymnasiet Nyköping – En smart investering för framtiden

Datum för gymnasievalet i Nyköping

Här hittar du viktiga datum som gäller för att söka in till ett gymnasium i Nyköping.

1
februari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 15 februari.

15
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet.

12
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

13
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

1
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

30
juni

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

31
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

2
augusti

Reservantagningen börjar.

8
september

Reservantagningen avslutas.

Om Praktiska Nyköping

Har du

gymnasiekoll?

Vilket program ska du välja och vilket gymnasium ska du gå på? Och vad händer om du väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en djungel. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.

Har du frågor om gymnasievalet?

Har du några frågor om datum, hur man går tillväga eller annat som rör gymnasievalet. Kontakta vår rektor Ann-Sofi Forsberg.

Ann-Sofi Forsberg, Rektor

Ann-Sofi Forsberg

Rektor

0155-44 25 03