[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Nykvarn

Sedan januari 2022 befinner vi oss i nya lokaler på Skälbyvägen 7A, de nya lokalerna på 2900 kvadratmeter kan ta emot cirka 300 elever. Vi har nyrenoverade klassrum, grupprum och nya moderna yrkesverkstäder.

Vi är en skola där elever syns och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi har engagerade lärare som ser varje individ, och har en god och fin relation till sina elever. Gemenskapen är viktig på vår skola. Därför anordnar vi gemensamma aktiviteter vid skolstarten och under hela läsåret. Det ger en god stämning och bra sammanhållning mellan våra elever och lärare.

Vi vill att du ska få en bra start på dina skoldagar och därför bjuder vi alla elever på frukost varje morgon.

Lärling och Praktik

Våra utbildningar genererar arbete efter avslutade studier och de flesta av våra elever har jobb direkt efter studenten. Du kan välja att läsa som gymnasielärling och gör då ungefär hälften av din skoltid på en APL-plats. Det ger dig ännu bättre förutsättningar att lära dig ditt yrke. Som lärling får du även 1000 kr extra i månaden av CSN. Du kan också välja att läsa in högskolebehörighet om du vill kunna plugga vidare efter gymnasiet.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Vårt gymnasium i Nykvarn

Praktiska Gymnasiets värdegrund vilar på värdeorden ambition, kraft och glöd. Vi arbetar efter dessa ord både i och utanför klassrummen, och det gör att våra elever trivs hos oss och vill stanna. I vår undervisning använder vi oss av Chromebooks, där du som elev har tillgång till inläsningstjänst, stavningsprogram och talsyntes.

Om du är intresserad av eget företagande finns det möjlighet till att starta UF-företag.

logotyp på en jordglob praktiska gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

ikon föreställande kniv och gaffel praktiska gymnasiet

Frukost på skolan

För att du ska få den bästa starten på dagen bjuder vi dig på frukost innan lektionerna börjar.

Ikon med statistik illustration praktiska gymnasiet

UF

Många av våra utbildningar ger dig möjlighet att starta eget företag. Hos oss läser därför alla elever entreprenörskap och startar egna UF-företag.

Nyfiken på

vårt gymnasium i Nykvarn?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Nykvarn