[wpdreams_ajaxsearchlite]

Gymnasievalet i Nykvarn

Är det dags för dig att söka till gymnasiet? Vad kul! Det finns mycket man ska tänka på när man väljer gymnasium, det är inte bara val av utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Kom ihåg att det viktigaste är att det ska kännas rätt för dig, det är din gymnasietid och ditt val.

Här berättar vi vad du behöver tänka på under gymnasievalet, hur du söker in till Praktiska Gymnasiet Nykvarn och vilka program vi erbjuder.

Hur söker jag till ett gymnasium i Nykvarn?

För att söka till oss på Praktiska Nykvarn behöver du logga in på www.indra.storsthlm.se. Sök på Praktiska Gymnasiet Nykvarn eller ansökningskoden för det programmet du är intresserad av.

Innan du bekräftar din ansökan ska du kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer samt att du prioriterat valen i rätt ordning. I vissa kommuner måste du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du kopian till din hemkommuns antagningskansli.

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Alla elever som är folkbokförda i Stockholms län, Gnesta och Håbo får inloggningsuppgifter hemskickade med post. Inloggningsuppgifterna är ditt personnummer och det lösenord som står i brevet. Om du inte fått ditt lösenord hemskickat kan du ta hjälp av SYV på din grundskola, samma gäller om du glömt eller tappat bort ditt lösenord.

Vilka program kan jag söka på Praktiska Gymnasiet Nykvarn?

Hos oss kan du läsa 8 program med 14 olika inriktningar, vi har också två introduktionsprogram för dig som saknar gymnasiebehörighet. Vårt mål är att din utbildning ska ge dig en bra grund att stå på, vare sig du vill börja jobba direkt efter studenten eller om du vill plugga vidare. Hos oss kan du nämligen gå ut med både en yrkesexamen och högskolebehörighet.

Gymnasieprogram i Nykvarn

Yrkesprogram

Bygg och anläggning – Husbyggnad — sökkod: BAHUS
Bygg och anläggning – Mark och anläggning — sökkod: BAMAR
Bygg och anläggning – Måleri — sökkod: BAMAL
El och energi – Elteknik — sökkod: EEELT
Fordon och transport – Karosseri och lackering — sökkod: FTKAR
Fordon och transport – Lastbil och mobila maskiner — sökkod: FTLAS
Fordon och transport – Personbil — sökkod: FTPER
Försäljning och service – Försäljning och service — sökkod: FSFOR
Hantverk – Frisör — sökkod: HVFRS
Hantverk – Hår- och makeupstylist — sökkod: HVFRS
Industriteknik – Svetsteknik — sökkod: INSVE
VVS och fastighet – Ventilation — sökkod: VFVET
VVS och fastighet – VVS — sökkod: VFVVS
Vård och omsorg – Vård och omsorg — sökkod: VOVAR

 

Introduktionsprogram

Programinriktat val — sökkod: IMV
Yrkesintroduktion — sökkod: IMY

Hur väljer jag vilket program jag ska läsa?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på den skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

För att få en känsla av stämningen på den skola du är intresserad av är det bra att gå på ett öppet hus. Här hittar du öppet hus-tider för Praktiska Gymnasiet Nykvarn.

Vilka betyg behöver jag för att söka till ett nationellt program på gymnasiet?

För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Du behöver alltså ha godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng.

Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra Introduktionsprogram.

Datum för gymnasievalet i Nykvarn

Här hittar du viktiga datum som gäller för att söka in till ett gymnasium i Stockholm.

18
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 15 februari.

15
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet.

19
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

19
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

17
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

18
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

2
augusti

Reservantagningen börjar.

14
augusti

Reservantagningen slutar.

Om Praktiska Nykvarn

Har du

gymnasiekoll?

Vilket program ska du välja och vilket gymnasium ska du gå på? Och vad händer om du väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en djungel. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.

Har du frågor om gymnasievalet?

Har du några frågor om datum, hur man går tillväga eller annat som rör gymnasievalet. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Magdalena Winberg.

Magdalena Winberg, Studie- och yrkesvägledare (SYV)

Magdalena Winberg

Studie- och yrkesvägledare (SYV)

0705-080185

Snacka med

SYV

Snackamedsyv.se är en gratis tjänst från AcadeMedia som erbjuder vägledning via telefon, chatt eller videosamtal. Boka en tid så ringer vi upp dig eller så chattar vi, du väljer!