Är du en kreativ person som gillar att skapa med händerna och vill arbeta med bröd och bakverk efter studenten? Då ska du utbilda dig till bagare och konditor hos oss på Praktiska Gymnasiet!

Bageri och konditori i Sundsvall
Att läsa bageri och konditori är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.
Yrket som bagare eller konditor är ett perfekt val för dig som vill kombinera matlagning med hantverk, kreativitet och noggrannhet. Efter ditt första år väljer du inriktning och får specialisera dig inom det hantverk du tycker är roligast. Vid examen har du lärt dig de tekniker du behöver för att bli en skicklig bagare eller konditor.
Under utbildningen lär du dig bland annat att riva en deg, slå limpor, klippa och fläta olika degar. I konditorikurserna tränar vi på att göra tårtor, bakelser och chokladdoppade bitar. Kundkontakt är även en viktig del och vi tränar därför på att göra produkter efter kundförfrågningar. Du får teoretiska kunskaper om hantverkets historia, olika råvaror och vilka tillverkningsmetoder du ska använda för ett lyckat resultat.
Skolans bageri är utrustat med alla maskiner och redskap som behövs för tillverkning. Efter studenten kan du arbeta i små och stora verksamheter som bland annat bagare eller konditor.
Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.
Exempel på framtida yrken
- Bagare, Konditor
Övrig info
- Program: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Inriktning: Bageri och konditori
- Programkod: RLBAK
Apl på denna utbildning
Apl & Lärling
På gymnasiet kallas praktik för apl (arbetsplatsförlagt lärande) och under dina tre år hos oss kommer du att göra apl ute på ett företag. Du som läser till bagare och konditor hos oss i Sundsvall kommer att börja läsa som lärling från årskurs 2. Från det läsår du blir lärling, kommer du att spendera mer än 50 % av din studietid ute på ett företag. Där får du lära dig olika moment och utveckla dina yrkeskunskaper.

Poängplan
Vi reserverar oss för att poängplanen kan komma att ändras.
*I alla yrkesprogram ingår de ämnen som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som läser ett yrkesprogram kan välja bort de ämnesnivåerna om du inte önskar läsa dem.
- Totalt antal poäng 2800p
- Engelska nivå 1 100
- Engelska nivå 2* 100
- Historia nivå 1a1 50
- Idrott och hälsa nivå 1 100
- Matematik nivå 1a 100
- Naturkunskap nivå 1a1 50
- Religionskunskap nivå 1 50
- Samhällskunskap nivå 1a1 50
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1 100
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2* 100
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3* 100
- Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 100
- Måltid och bransch nivå 1 200
- Måltid och bransch nivå 2 100
- Bageri nivå 1 100
- Choklad och konfektyr nivå 1 100
- Konditori Nivå 1 100
- Bageri nivå 2 200
- Bageri nivå 3 200
- Bageri nivå 4 100
- Konditori nivå 2 200
- Konditori nivå 3 200
- Gymnasiearbete 100
- Individuellt val 200
Vill du besöka oss?
Kom på öppet hus och prata med lärare och elever från alla våra program och se dig om i våra lokaler. Du kan också anmäla dig till elev för en dag och hänga med på en vanlig skoldag och känna hur det är att vara elev hos oss.
Var detta inte för dig?
Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.