[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Sundsvall

Praktiska Gymnasiet Sundsvall är en trygg och familjär skola med ett öppet klimat. Vi har en fin gemenskap med glada elever och lyhörd och engagerad personal. Våra lärare anpassar utbildningen efter varje elev och ser till att alla känner sig sedda och hörda.

Våra utbildningar bygger på att blanda teori med praktik och en stor del av undervisningen består av APL- Arbetsplatsförlagt lärande. Skolan har goda kontakter med näringslivet, något som gör det lättare för dig som elev att komma ut i arbete efter avslutad utbildning.

Vi har ett eget bageri på skolan för våra elever som går Restaurang och livsmedel, önskar du beställa något från bageriet går det bra att ringa yrkesläraren Micke på 070-69 62 605

Varje morgon serverar vi frukost på skolan mellan kl. 07:45-08:30 med juice, te, kaffe och smörgåsar bakat i skolans eget bageri.

På Praktiska Gymnasiet Sundsvall kan du läsa padelprofil vid sidan av ditt yrkesprogram. Du kommer då att ha padel cirka tre timmar i veckan med vår instruktör Fredric Häggman. Vi håller till i ProPadels lokaler och hjälper till med skjuts mellan skolan och lokalen. Läs mer om padelprofil och upplägget här.

Praktik och lärling

Praktiska Gymnasiet Sundsvall har ett upplägg där nästan alla våra elever läser mot lärling. Det innebär att man söker in på det ”vanliga” programmet när man går i åk 9, men i årskurs 2 har man möjlighet att skrivas över som lärling. Som lärling får du dessutom 1 000kr extra i CSN bidrag.

År 1 – mestadels på skolan, med inslag av prova-på veckor på en arbetsplats.
År 2 – APL tre dagar i veckan hela året på en arbetsplats.
År 3 – APL tre till fyra dagar i veckan hela året på en arbetsplats. Läser du högskoleförberedande är du på APL tre dagar i veckan, annars fyra dagar i veckan.

Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgsutbildningen på Praktiska Sundsvall är kvalitetssäkrad genom samverkan och leder till arbete och utveckling i en framtidsbransch. Elever som läser inom VO-College får diplom efter avslutade studier. Diplomet är en merit som gör eleven attraktiv på arbetsmarknaden och arbetsgivare över hela landet efterfrågar VO-College diplom.

VO-College logotyp

Förstklassig skola – BYN

Vi är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) som består av representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna och SEKO.

Vi är en UP-certifierad skola

UP-certifieringen är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att skolan tar elevernas privatekonomi och framtid på största allvar. Certifieringen innebär att samtliga elever på skolan få ta del av Ung Privatekonomis föreläsning. Läs mer om UPC här.

UP-certifiering logga

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varmt välkommen till oss!

Ikon som ska föreställa en jordglob

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Padelprofil

Hos oss kan du läsa padelprofil som extra idrott på schemat vid sidan av ditt yrkesprogram.

Ikon liknade en dörr som öppnas

Praktik

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Nyrenoverade lokaler

Här kan du se Praktiska Sundsvall nyrenoverade lokaler. Bland gröna växter och ljusa upplysta lokaler finns det gott om plats att både umgås och studera.

Nyfiken på

vårt gymnasium i Sundsvall?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Sundsvall.