[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Sundsvall

Praktiska Gymnasiet Sundsvall är en trygg och familjär skola med ett öppet klimat. Vi har en fin gemenskap i en utvecklande miljö med glada elever och det bästa lärarstödet med lyhörd och engagerad personal. Vi har små klasser där lärandet anpassas efter varje elev och där alla känner sig sedda och hörda. Kika även på våra nyrenoverade lokaler längst ner på sidan.

Våra utbildningar bygger på att blanda teori med praktik och en stor del av undervisningen består av APL- Arbetsplatsförlagt lärande. På din APL-plats har du en handledare under hela din tid på företaget och en lärare på skolan följer upp din utveckling, med målet att du ska lyckas med din utbildning. Väljer du att läsa som lärling gör du halva utbildningstid på en APL-plats och får 1000 kr extra i månaden av CSN.

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon liknade en medalj

Förstklassig skola – BYN

Vi är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) som består av representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna och SEKO.

Ikon liknade en dörr som öppnas

Praktik

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Lärling hos oss

Praktiska Gymnasiet Sundsvall har ett upplägg där nästan alla våra elever läser mot lärling. Det innebär att man söker in på det ”vanliga” programmet när man går i åk 9, men i årskurs 2 har man möjlighet att skrivas över som lärling. Första året är ni på skolan och lär er grunderna, år 2 och år 3 har ni 50% APL (arbetsplatsförlagt lärande – ”praktik”) som ni gör på ett företag. Anledningen att ni söker lärling inför åk 2 är att många företag vill att ni har grundkunskaper först, innan ni kommer ut på APL. Man behöver alltså inte söka lärling redan i år 1, det söker ni hos oss inför år 2.

År 1 – mestadels på skolan, men prova-på veckor på en arbetsplats.
År 2 – 3 dagar i veckan hela året på en arbetsplats.
År 3 – 3 – 4 dagar i veckan hela året på en arbetsplats (beroende på om ni läser högskoleförberedande eller inte, läser ni högskoleförberedande är ni 3 dagar i veckan på en arbetsplats, annars 4 dagar i veckan på en arbetsplats).

Nyrenoverade lokaler

Här under kan du se Praktiska Sundsvall nyrenoverade lokaler. Bland gröna växter och ljusa upplysta lokaler finns det gott om plats att både umgås och studera.

TA EN 3D-TUR RUNT PÅ SKOLAN

Tre elver vid en motorhuv i en bilverkstad