Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Sundsvall

Praktiska Gymnasiet Sundsvall är en trygg och familjär skola med ett öppet klimat. Vi har en fin gemenskap i en utvecklande miljö med glada elever och det bästa lärarstödet med lyhörd och engagerad personal. Vi har små klasser där lärandet anpassas efter varje elev och där alla känner sig sedda och hörda.

Våra utbildningar bygger på att blanda teori med praktik och en stor del av undervisningen består av APL- Arbetsplatsförlagt lärande. På din APL-plats har du en handledare under hela din tid på företaget och en lärare på skolan följer upp din utveckling, med målet att du ska lyckas med din utbildning. Väljer du att läsa som lärling gör du halva utbildningstid på en APL-plats och får 1000 kr extra i månaden av CSN.

Ikon liknade en medalj

Förstklassig skola – BYN

Vi är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) som består av representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna och SEKO.

Ikon liknade en dörr som öppnas

APL

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Ikon på fem personer från halvbild.

Gemenskap

Vi har en fin gemenskap i en utvecklande miljö med glada elever och det bästa lärarstödet med lyhörd och engagerad personal.

Lärling hos oss

Praktiska Gymnasiet Sundsvall har ett upplägg där nästan alla våra elever läser mot lärling. Det innebär att man söker in på det ”vanliga” programmet när man går i åk 9, men i årskurs 2 har man möjlighet att skrivas över som lärling. Första året är ni på skolan och lär er grunderna, år 2 och år 3 har ni 50% APL (arbetsplatsförlagt lärande – ”praktik”) som ni gör på ett företag. Anledningen att ni söker lärling inför åk 2 är att många företag vill att ni har grundkunskaper först, innan ni kommer ut på APL. Man behöver alltså inte söka lärling redan i år 1, det söker ni hos oss inför år 2.

År 1 – mestadels på skolan, men prova-på veckor på en arbetsplats.
År 2 – 3 dagar i veckan hela året på en arbetsplats.
År 3 – 3 – 4 dagar i veckan hela året på en arbetsplats (beroende på om ni läser högskoleförberedande eller inte, läser ni högskoleförberedande är ni 3 dagar i veckan på en arbetsplats, annars 4 dagar i veckan på en arbetsplats).

Tre elver vid en motorhuv i en bilverkstad

Öppet hus i Sundsvall

Välkommen att besöka oss på öppet hus. Vi finns på Lasarettsvägen 15. Har du frågor inför ditt besök? Kontakta Rektor Linda Emanuelsson på 0722-38 16 97 eller linda.emanuelsson@praktiska.se

Vill du bli påmind inför öppet hus?

Gör en intresseanmälan så skickar vi en sms-påminnelse inför våra öppna hus.

Gör en intresseanmälan här