Två elever sitter i skolans lokaler med en laptop

TIPS INFÖR GYMNASIEVALET

Snart öppnar gymnasievalet runt om i landet. Kanske vet du exakt vad du vill välja och på vilken skola du vill gå, eller så står du fortfarande och funderar på olika alternativ. Vi vet att det kan vara mycket att tänka på inför valet av gymnasium och oavsett var i processen du befinner dig just nu vill vi tipsa om några saker som kan hjälpa inför att du ska göra ditt gymnasieval.

Utgå från dina drömmar och intressen

Det finns många olika program och inriktningar att välja mellan på gymnasiet. Det kan kännas som en djungel att navigera sig i och svårt att veta var man ska börja. Vårt tips är att börja med att fundera på vad som är viktigast för dig. Är det att gå på en speciell gymnasieskola? Eller att läsa ett gymnasieprogram som gör att du kan jobba med det du vill direkt efter studenten? Eller kanske något helt annat? 

Svaret vet bara du, men när du kommit fram till vad som är viktigt för dig kan det bli lättare att hitta ett program eller inriktning som matchar det – och därmed göra gymnasievalet lite enklare! 

Om du vill ha hjälp på vägen kan du göra gymnasietestet på gymnasiekoll.se. Där får du svara på frågor kopplat till din personlighet, dina intressen och framtidsdrömmar. Efter testet presenteras förslag på gymnasieprogram som kan passa dig!

Samla på dig information

Gör man något som man tycker är roligt och är intresserad av blir allt oftast lite lättare, även när det är klurigt och nytt. Så när du vet vad som är viktigast för dig, läs på om de olika programmen som du är intresserad av och se till att de kan ge dig det du är ute efter. På vår hemsida finns det mycket information om våra program, men du kan även prata med din SYV om du känner dig osäker. 

Gå på Öppet hus 

Att gå på öppet hus är ett jättebra sätt att lära känna en skola på. Då får du chansen att ställa alla dina frågor, prata med lärare, elever och annan personal på skolan och se dig om i lokalerna. Det kan ge en klarare bild av skolan och du får möjligheten att kolla in flera program som du är intresserad av samtidigt. 

Vill du veta exakt när den skolan som ligger närmast dig har öppet hur? Kolla in alla skolornas öppet hus tider här.

Prova på att vara elev för en dag

Är du nyfiken på hur en vanlig dag som elev ser ut på den skolan du är intresserad av? Testa på att vara elev för en dag! När du kommer som elev för en dag på Praktiska gymnasiet får du följa med på lektionerna för det programmet du är intresserad av. Det ger dig verkligen chansen att få känna av hur en dag ser ut och hur stämningen på skolan är. 

Det ska vara roligt att gå på gymnasiet och om du väljer ett program som intresserar dig är chansen större att allt kommer gå bra. Och glöm inte, om det känns fel när du gjort dina val finns det alltid möjlighet att ändra sig under omvalsperioden. 

Lycka till!

Nyheter

Se alla nyheter