[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet fordon och transport med skiftnycklar, sprayburk, en växelspak och en miniatyr av en lastbil

// Fordon och Transport

Personbilsmekaniker Södertälje

Som personbilsmekaniker får du ett varierande yrke där du arbetar med bl.a. felsökning, reparationer, säkerhetssystem och el-och hybridteknik.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Personbilsmekaniker
Personbilsmekaniker

  • Du får kunskaper inom serviceteknik, hybridteknik, broms- och motorbyte, konstruktion, reparation, datahantering och felsökning i olika system.
  • Teoretiska kunskaper om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler inom branschen.
  • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
  • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
  • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

 

Poängplan för Personbil hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Personbil

Inriktningen personbil passar dig som kanske redan har ett intresse eller är nyfiken på bilar. Yrket är varierande och du kan välja att arbeta med det som intresserar dig mest. Under utbildningen får du testa på och lära dig flera olika moment som serviceteknik, oljebyte, systemteknik, el-och hybridteknik, broms- och motorbyte. Vi arbetar även med säkerhetssystem för både manuella och automatiserade bilar. Då branschen och tekniken är i ständig utveckling kommer självkörande bilar, programmering och avancerad teknik att vara en stor del av yrket i framtiden. Om du gillar att arbeta med service och möta nya människor är detta en utbildning för dig.

Efter examen kommer du att ha de kunskaper som krävs för att arbeta som exempelvis personbilsmekaniker, lantbruksmaskinsmekaniker, servicetekniker eller inom försäljning och kundservice. Du kan även välja att starta eget och under utbildningen läsa valbara kurser inom eget företagande. När du börjar hos oss får du arbetskläder med skyddsglasögon och stålhätteskor. Alla verktyg och maskiner du behöver finns i skolans verkstad.

 

På Fordon och Transport lär vi oss allt ifrån hur en växellåda fungerar till inredning av bilar och elektroniken. Vi lär oss i princip allt praktiskt om bilar, vilket är superkul!
Nathalie, elev

Praktiskt och teoretiskt

När du börjar hos oss får lära dig alla grunder inom yrket. Under utbildningen till personbilsmekaniker får du lära dig allt från mekanik till elektronik och dess koppling i olika fordon, datahantering och felsökning i olika system samt hur de samarbetar. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad och tänka kostnadseffektivt och miljövänligt. Du kommer att få kunskaper om fordonsfunktion och konstruktion, reparation och service av fordon. Det ingår både praktiska och teoretiska inlärningsmoment, som till exempel felsökning och reparationer av el- och förbränningsmotorer. Under utbildningen lär du dig också om säkerhet, arbetsmiljö, lagar och regler.

Individuellt val på Fordon- och transportprogrammet

Under det individuella valet kan du välja att inrikta dig på det du tycker är intressant. På Praktiska Gymnasiet kan du bland annat lära dig mer om lantbruksmaskiner, lastbilar, el- och bilteknik eller entreprenadmaskiner. Vi anpassar alltid utbildningen efter det du tycker är roligt och intressant.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats.

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

  • Personbilsmekaniker
  • Reservdelsspecialist

Kort info

  • Sökkod: FTPER
  • Program: Fordon och transport
  • Inriktning: Personbil
Elever på Fordon- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna

Poängplan Personbil

Gymnasiegemensamma ämnen

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

Programgemensamma ämnen

400
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområdet
200
Fordonsteknik - introduktion
200

Inriktningen personbil

400
Personbilar - Verkstad och elteknik
100
Personbilar - Basteknik
100
Personbilar - Service och underhåll 1
100
Personbilar - Service och underhåll 2
100

Programfördjupning

800
Förbränningsmotorer
100
Personbilar - Kraftöverföring
100
Personbilar - Chassi och brosmar
100
Personbilar - system- och diagnosteknik 1
100
Personbilar - system- och diagnosteknik 2
100
El- och hybridfordon 1
100
El- och hybridfordon 2
100
Flerbränslefordon / Engelska 6
100

Gymnasiearbete

100
Gymnasiearbete
100

Individuellt val

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inom Fordon och Transport i Södertälje finns bara en inriktning