Gillar du matlagning eller vill du arbeta med service för att ge gäster en upplevelse utöver det vanliga? Då ska du välja inriktningen kök och servering.

Kök och servering i Örnsköldsvik
Inriktningen kök och servering är en spännande utbildning med flera möjligheter att arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Restaurangbranschen är i stort behov av personal så dina jobbmöjligheter efter gymnasiet är väldigt goda.
För att bli en skicklig kock behöver grundkunskaperna sitta som ett rinnande vatten. Genom att förstå grunderna får du även in rätt tempo och lär dig ha igång flera saker samtidigt, när du arbetar i ett kök har du ofta flera beställningar på samma gång. När du kan grunderna kommer du få experimentera med nya rätter och råvaror på egen hand och på så vis utveckla dina kunskaper inom matlagning och servering. Du får även testa dina egna rätter och recept och sätta ihop menyer. När du börjar hos oss får du en egen kockrock, mössa, byxor och skor som du kan använda i köket.
Under utbildningen kommer du också att lära dig hur man arbetar hygieniskt, hur du hanterar råvaror, matallergier och specialkoster samt olika begrepp och facktermer som du behöver ha koll på för att kunna jobba på en restaurang. Du får även lära dig mycket om service och hur du bemöter gäster. En stor del av teorin kretsar även kring näringslära där du får lära dig mycket om måltidshistoria och varför vi äter som vi gör. Där spelar även matkulturer som influerat och inspirerat det svenska köket stor roll.
Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.
Exempel på framtida yrken
- Kock, Servitris/Servitör
Övrig info
- Program: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Inriktning: Kök och servering
- Programkod: RLKOS
Apl på denna utbildning
Apl & Lärling
På gymnasiet kallas praktik för apl (arbetsplatsförlagt lärande) och under dina tre år hos oss kommer du att göra apl ute på ett företag. Du som läser till kock hos oss i Örnsköldsvik kommer att börja läsa som lärling från årskurs 2. Från det läsår du blir lärling, kommer du att spendera mer än 50 % av din studietid ute på ett företag. Där får du lära dig olika moment och utveckla dina yrkeskunskaper.

Poängplan
Vi reserverar oss för att poängplanen kan komma att ändras.
*I alla yrkesprogram ingår de ämnen som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som läser ett yrkesprogram kan välja bort de ämnesnivåerna om du inte önskar läsa dem.
- Totalt antal poäng 2800p
- Engelska nivå 1 100
- Engelska nivå 2* 100
- Historia nivå 1a1 50
- Idrott och hälsa nivå 1 100
- Matematik nivå 1a 100
- Naturkunskap nivå 1a1 50
- Religionskunskap nivå 1 50
- Samhällskunskap nivå 1a1 50
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1 100
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2* 100
- Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3* 100
- Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 100
- Måltid och bransch nivå 1 200
- Måltid och bransch nivå 2 100
- Matlagning nivå 1 100
- Mat och dryck i kombination nivå 1 100
- Servering nivå 1 100
- Matlagning nivå 2 100
- Matlagning nivå 3 200
- Matlagning nivå 4 200
- Matlagning nivå 5 200
- Mat och dryck i kombination nivå 2 100
- Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 100
- Gymnasiearbete 100
- Individuellt val 200
Vill du besöka oss?
Kom på öppet hus och prata med lärare och elever från alla våra program och se dig om i våra lokaler. Du kan också anmäla dig till elev för en dag och hänga med på en vanlig skoldag och känna hur det är att vara elev hos oss.