Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Örnsköldsvik

Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik är en liten skola med ett brett utbud av inriktningar. Många av inriktningarna är vi ensamma om att ha i kommunen, till exempel Övriga Hantverk: Hår- och Makeupstylist, Florist, Turism och Resor, Hotell och Konferens, Processteknik, Naturbruk: Djur, och Bageri och Konditori.

Vi har programgemensamma inriktningar som VVS, husbyggnad, måleri, handel, fordon, el, data, restaurang och industri. Hos oss kan du även välja E-sport som specialidrott. E-sport söker du speciellt via skolan eller via det här formuläret.

Eleverna på programmen Handel och administration, Restaurang och livsmedel och Hotell och turism börjar årskurs ett med att läsa tillsammans. Den första tiden fram till novemberlovet kommer framför allt att handla om värdskap och service, vilket innebär att du kommer att få en inblick i dina klasskamraters yrkesområden via studiebesök och föreläsningar. Det ger dig även möjlighet att byta program från till exempel Handel och administration till Restaurang och livsmedel efter novemberlovet.

APL
Vi tror på att varva teori med APL. APL står för arbetsplatsförlagt lärande och innebär att hälften av din utbildning görs ute på ett företag, omgiven av yrkesmänniskor som du kan lära av. Redan under ditt första läsår kommer du att ha APL på en arbetsplats och det är alltid skolan som ordnar APL-platsen. Lärarna besöker dig regelbundet på din APL-plats för att säkerställa att du får den utbildning du behöver. När du läser en lärlingsutbildning är det ingen skillnad mot när du läser en skolförlagd utbildning. Du behöver inte ha några förkunskaper för att utbilda dig till ett yrke, men du behöver vara nyfiken, framåt och intresserad.

Skolan
Våra lärare har väldigt bra förutsättningar att hjälpa dig och vill du ha mer tid för ditt lärande finns möjlighet till det. När du läser inne på skolan startar du varje dag kl. 08.30. Håltimmar förekommer inte vilket innebär att du kan sluta tidigare än kl.15.00 vissa dagar.

Högskoleförberedande
Alla yrkesutbildningar kan läsas som högskoleförberedande. Det innebär att du gör ett individuellt val och lägger till de kurser som behövs för att kunna läsa på högskola eller universitet.

Bra arbetsmiljö är viktigt för oss
På skolan har vi bara behörig personal, bra elevhälsovård, rymliga och ändamålsenliga lokaler och inte minst skolmat från Restaurang Richard Sångkock som slår det mesta. Skadegörelse förekommer inte på skolan. Eleverna har en frikostig elevcafeteria och får i stort sett inreda skolan som det passar dem själva bäst. Vi tror det är några av anledningarna till varför våra elever trivs och känner sig trygga på skolan.

Välkommen att söka dig till oss!

Ikon som ska efterlikna en högskolebyggnad.

Möjlighet till högskolebehörighet

Du behöver inte välja mellan yrkesexamen och högskolebehörighet. Hos oss kan du få båda.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss har du kan du läsa som lärling. Det innebär att minst hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL, arbetsplatsförlagt lärande).

Ikon som ska likna hand som gör v-tecken

E-sport som tillval

Hos oss kan du välja E-sport som specialidrott. E-sport söker du via skolan.

Byggelev mäter med vattenpass

Öppet hus i Örnsköldsvik

Välkommen att besöka oss på öppet hus. Du hittar oss på Ångermanlandsgatan 28 M. Har du frågor? Hör av dig till Krister Tegnestrand på telefon: 0703-47 43 77 eller mejl: krister.tegnestrand@praktiska.se

 

— onsdag —
21 oktober
17.00-19.00
— onsdag —
13 januari
17.00-19.00
— onsdag —
14 april
17.00-19.00

Vill du bli påmind inför öppet hus?

Gör en intresseanmälan så skickar vi en sms-påminnelse inför våra öppna hus.

Gör en intresseanmälan här