[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Örnsköldsvik

Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik är en skola med stor gemenskap och ett brett utbud av inriktningar. Hos oss känner alla varandra stämningen är familjär. Tack vare de mindre klasserna har lärarna mycket tid för dig som elev.

Våra lärare har väldigt bra förutsättningar att hjälpa dig och vill du ha mer tid för ditt lärande finns möjlighet till det. På skolan har vi bara behörig personal, bra elevhälsovård, rymliga och ändamålsenliga lokaler och inte minst skolmat från Restaurang Richard Sångkock som slår det mesta. Eleverna har en frikostig elevcafeteria och får i stort sett inreda skolan som det passar dem själva bäst. Vi tror det är några av anledningarna till varför våra elever trivs och känner sig trygga på skolan.

Praktik och lärling

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. Därför kan du hos oss läsa som lärling vilket innebär att 50 % av din studietid är APL (arbetsplatsförlagt lärande) och resterande 50 % teori. Som lärling får du dessutom 1 000kr extra i CSN bidrag.

Inne på skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av dina yrkeskunskaper. Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Program och upplägg

Vi har programgemensamma inriktningar som VVS, husbyggnad, måleri, handel, fordon, el, data, restaurang och industri.

Eleverna på programmen Försäljning och service, Restaurang och livsmedel och Hotell och turism börjar årskurs ett med att läsa tillsammans. Den första tiden fram till novemberlovet kommer framför allt att handla om värdskap och service, vilket innebär att du kommer att få en inblick i dina klasskamraters yrkesområden via studiebesök och föreläsningar. Det ger dig även möjlighet att byta program från till exempel Försäljning och service till Restaurang och livsmedel efter novemberlovet.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varm välkommen till oss!

logotyp av jordglob praktiska gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska efterlikna en högskolebyggnad för praktiska gymnasiet

Grundläggande högskolebehörighet

Välj mellan möjligheten att plugga vidare efter studenten eller ta bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss har du kan du läsa som lärling. Det innebär att minst hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL, arbetsplatsförlagt lärande).

TA EN 3D-TUR RUNT PÅ SKOLAN

Nyfiken på

vårt gymnasium i Örnsköldsvik?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik.