[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Örnsköldsvik

Praktiska Gymnasiet Örnsköldsvik är en liten skola med ett brett utbud av inriktningar. Många av inriktningarna är vi ensamma om att ha i kommunen, till exempel Övriga Hantverk: Hår- och Makeupstylist, Florist, Turism och Resor, Hotell och Konferens, Processteknik, Naturbruk: Djur, och Bageri och Konditori.

Vi har programgemensamma inriktningar som VVS, husbyggnad, måleri, handel, fordon, el, data, restaurang och industri.

Eleverna på programmen Handel och administration, Restaurang och livsmedel och Hotell och turism börjar årskurs ett med att läsa tillsammans. Den första tiden fram till novemberlovet kommer framför allt att handla om värdskap och service, vilket innebär att du kommer att få en inblick i dina klasskamraters yrkesområden via studiebesök och föreläsningar. Det ger dig även möjlighet att byta program från till exempel Handel och administration till Restaurang och livsmedel efter novemberlovet.

APL
Vi tror på att varva teori med APL. APL står för arbetsplatsförlagt lärande och innebär att hälften av din utbildning görs ute på ett företag, omgiven av yrkesmänniskor som du kan lära av. Redan under ditt första läsår kommer du att ha APL på en arbetsplats och det är alltid skolan som ordnar APL-platsen. Lärarna besöker dig regelbundet på din APL-plats för att säkerställa att du får den utbildning du behöver. När du läser en lärlingsutbildning är det ingen skillnad mot när du läser en skolförlagd utbildning. Du behöver inte ha några förkunskaper för att utbilda dig till ett yrke, men du behöver vara nyfiken, framåt och intresserad.

Skolan
Våra lärare har väldigt bra förutsättningar att hjälpa dig och vill du ha mer tid för ditt lärande finns möjlighet till det.

Högskoleförberedande
Alla yrkesutbildningar kan läsas som högskoleförberedande. Det innebär att du gör ett individuellt val och lägger till de kurser som behövs för att kunna läsa på högskola eller universitet.

Bra arbetsmiljö är viktigt för oss
På skolan har vi bara behörig personal, bra elevhälsovård, rymliga och ändamålsenliga lokaler och inte minst skolmat från Restaurang Richard Sångkock som slår det mesta. Skadegörelse förekommer inte på skolan. Eleverna har en frikostig elevcafeteria och får i stort sett inreda skolan som det passar dem själva bäst. Vi tror det är några av anledningarna till varför våra elever trivs och känner sig trygga på skolan.

Välkommen att söka dig till oss!

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska efterlikna en högskolebyggnad.

Möjlighet till högskolebehörighet

Du behöver inte välja mellan yrkesexamen och högskolebehörighet. Hos oss kan du få båda.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss har du kan du läsa som lärling. Det innebär att minst hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL, arbetsplatsförlagt lärande).

TA EN 3D-TUR RUNT PÅ SKOLAN

Byggelev mäter med vattenpass