[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Norrköping

Praktiska Gymnasiet utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten. Efter ditt livs bästa skoltid.

Praktiska Gymnasiet finns på 33 andra orter runt om i landet, 81% av våra elever gick vidare till  jobb eller fortsatta studier efter studenten 2020. Praktiska Gymnasiet i Norrköping startade hösten 2021 i helt nya lokaler, med moderna verkstäder och teorisalar som har den senaste utrustningen.

Vi bjuder dig på frukost varje dag så att du som elev får en bra start på skoldagen. Vi serverar smörgåsar med kaffe och te.

Vårt gymnasium i Norrköping

Praktiska Gymnasiet Norrköping är en yrkesskola full av möjligheter med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Vi bedriver en verklighetsbaserad undervisning på våra yrkesprogram vilket innebär att du kommer att få driva olika projekt i våra verkstäder där du som elev har en central roll.

För att lyckas med dina studier är det viktigt att du orkar med en hel dag i skolan eller ute på din APL-plats. Vi dukar därför upp en enklare frukost varje dag i skolan, så att du får all energi du behöver. Vi vill också att du på ett enkelt sätt ska kunna ta dig till skolan eller din APL-plats. Därför får alla elever ett busskort i början av höstterminen.

För att öka dina möjligheter till en anställning direkt efter avslutade studier erbjuder vi även hjälp när det är dags för körkort.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Varierande undervisning

Vi vet att man lär sig på olika sätt och vi ser till att hitta sättet som fungerar bäst för dig. Praktiska Gymnasiet i Norrköping är en flexibel skola som erbjuder dig möjligheten att välja mellan skolförlagd utbildning eller att läsa som lärling. Oavsett vilket alternativ du väljer, läser alla elever de gymnasiegemensamma ämnena i skolans moderna lektionssalar. Alla elever har möjlighet att välja till kurser för att få full högskolebehörighet.

Välkommen in i gemenskapen!

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Praktiska Gymnasiet Möjlighet att få högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet

Välj mellan möjligheten att plugga vidare efter studenten eller ta bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

ikon föreställande kniv och gaffel

Frukost på skolan

För att du ska få den bästa starten på dagen bjuder vi dig på frukost innan lektionerna börjar.

APL och lärling

APL står för arbetsplatsförlagt lärande. För samtliga program ingår minst 15 veckors praktik ute på ett företag. Du får då möjlighet att öva på de moment vi gått igenom i skolan och lära dig helt nya saker. Utöver arbetslivserfarenhet skapar du även kontakter i branschen. Från årskurs två kan du även välja att läsa som lärling. Som lärling sker hälften av din utbildning ute på ett företag. Som lärling får du också 1000 kronor extra i månaden av CSN.
När du väljer en yrkesutbildning har du stora förutsättningar att få en anställning direkt efter studenten.

 Gör APL utomlands

Under det tredje året på din utbildning finns det möjlighet att göra APL utomlands. Alla elever har chans att ansöka om utlandspraktik. Vi samarbetar med företag i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Praktiken är oftast kring tre veckor där du lär dig mycket om dig själv och ditt jobb. Även praktiktider kring tre månader kan erbjudas, för dig som inte får ett fast jobb direkt efter skolan. Då kan du få praktisera och på det viset lära dig mer och kanske få ett arbete i Sverige eller något av länderna vi arbetar i.

Nyfiken på

vårt gymnasium i Norrköping?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Norrköping