Restaurang- och livsmedelsprogrammet Kock

Gillar du matlagning eller vill du arbeta med service för att ge gäster en upplevelse utöver det vanliga? Då ska du välja inriktningen kök och servering.

Föremål som representerar Kök och servering ligger utlagda på mörkt trä.

Ikon i form av bestick. Kök och servering i Borås

Inriktningen kök och servering är en spännande utbildning med flera möjligheter att arbeta kreativt och fördjupa dig inom ditt intresseområde. Restaurangbranschen är i stort behov av personal så dina jobbmöjligheter efter gymnasiet är väldigt goda.

För att bli en skicklig kock behöver grundkunskaperna sitta som ett rinnande vatten. Genom att förstå grunderna får du även in rätt tempo och lär dig ha igång flera saker samtidigt, när du arbetar i ett kök har du ofta flera beställningar på samma gång. När du kan grunderna kommer du få experimentera med nya rätter och råvaror på egen hand och på så vis utveckla dina kunskaper inom matlagning och servering. Du får även testa dina egna rätter och recept och sätta ihop menyer. När du börjar hos oss får du en egen kockrock, mössa, byxor och skor som du kan använda i köket.

Under utbildningen kommer du också att lära dig hur man arbetar hygieniskt, hur du hanterar råvaror, matallergier och specialkoster samt olika begrepp och facktermer som du behöver ha koll på för att kunna jobba på en restaurang. Du får även lära dig mycket om service och hur du bemöter gäster. En stor del av teorin kretsar även kring näringslära där du får lära dig mycket om måltidshistoria och varför vi äter som vi gör. Där spelar även matkulturer som influerat och inspirerat det svenska köket stor roll.

Högskolebehörighet:
Grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram på gymnasiet. Det innebär att du inte behöver välja till några kurser för att bli behörig till vissa utbildningar på högskola eller universitet. Du kan välja bort kurserna som ger högskolebehörighet om du känner att det inte är något för dig.

Exempel på framtida yrken

  • Kock, Servitris/Servitör

Övrig info

  • Program: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Inriktning: Kök och servering
  • Programkod: RLKOS

Apl på denna utbildning

Skolförlagd utbildning med möjlighet att ansöka om att läsa som lärling från årskurs 2.

    Apl & Lärling

    På gymnasiet kallas praktik för apl (arbetsplatsförlagt lärande) och under dina tre år hos oss kommer du att göra apl på ett företag i minst 15 veckor. För dig som läser till kock hos oss i Borås finns det möjligheter att ansöka om att få läsa som lärling från årskurs 2. Blir du antagen att läsa som lärling, kommer du att spendera mer än 50 % av din studietid ute på ett företag, räknat från det läsår du blir antagen som lärling. På arbetsplatsen får du lära dig olika moment och utveckla dina yrkeskunskaper i verkliga arbetssituationer.

    På inriktningen kock finns 2 lärlingsplatser som du kan söka till i slutet av årskurs 1. Om det är fler sökande än antalet platser är det betygen i de programgemensamma ämnena (som läses i åk 1) som används som urvalskriterium. Skulle flera elever ha likvärdiga betyg på dessa kurser används även de gymnasiegemensamma ämnena i urvalet.

    Kockelev på Praktiska som lagat mat.

    Poängplan

    Vi reserverar oss för att poängplanen kan komma att ändras.

    *I alla yrkesprogram ingår de ämnen som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som läser ett yrkesprogram kan välja bort de ämnesnivåerna om du inte önskar läsa dem.

    • Totalt antal poäng 2800p
      • Engelska nivå 1 100
      • Engelska nivå 2* 100
      • Historia nivå 1a1 50
      • Idrott och hälsa nivå 1 100
      • Matematik nivå 1a 100
      • Naturkunskap nivå 1a1 50
      • Religionskunskap nivå 1 50
      • Samhällskunskap nivå 1a1 50
      • Svenska / Svenska som andraspråk nivå 1 100
      • Svenska / Svenska som andraspråk nivå 2* 100
      • Svenska / Svenska som andraspråk nivå 3* 100
      • Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 100
      • Måltid och bransch nivå 1 200
      • Måltid och bransch nivå 2 100
      • Matlagning nivå 1 100
      • Mat och dryck i kombination nivå 1 100
      • Servering nivå 1 100
      • Matlagning nivå 2 100
      • Matlagning nivå 3 200
      • Matlagning nivå 4 200
      • Matlagning nivå 5 200
      • Mat och dryck i kombination nivå 2 100
      • Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1 100
      • Gymnasiearbete 100
      • Individuellt val 200

    Vill du besöka oss?

    Kom på öppet hus och prata med lärare och elever från alla våra program och se dig om i våra lokaler. Du kan också anmäla dig till elev för en dag och hänga med på en vanlig skoldag och känna hur det är att vara elev hos oss.

    Var detta inte för dig?

    Alla drömmer inte om att jobba med samma sak och tur är väl det! Klicka på knappen för att se alla andra utbildningar som du kan läsa hos oss.