[wpdreams_ajaxsearchlite]

Gymnasievalet i Borås

Är det dags för dig att söka till gymnasiet? Vad kul! Det finns mycket man ska tänka på när man väljer gymnasium, det är inte bara val av utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Kom ihåg att det viktigaste är att det ska kännas rätt för dig, det är din gymnasietid och ditt val.

Här berättar vi vad du behöver tänka på under gymnasievalet, hur du söker in till Praktiska Gymnasiet Borås och vilka program vi erbjuder.

Elever i korridor som ler

Hur söker jag till ett gymnasium i Borås?

För att söka till oss på Praktiska Borås behöver du logga in på www.boras.dexter-ist.com. Sök på Praktiska Gymnasiet Borås eller ansökningskoden för det programmet du är intresserad av.

Innan du bekräftar din ansökan ska du kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer samt att du prioriterat valen i rätt ordning. När allt är klart måste du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du kopian till din hemkommuns antagningskansli.

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Du som går i årskurs 9 i Sjuhärad får inloggningsuppgifterna hemskickade med brev till din folkbokföringsadress.

Om du är folkbokförd i regionen men går i en skola utanför Sjuhärad måste du eller din studie- och yrkesvägledare kontakta Antagningsenheten Sjuhärad för att få dina inloggningsuppgifter hemskickade.

Vilka gymnasieprogram finns på Praktiska Borås?

Hur väljer jag vilket program jag ska läsa?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på den skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

För att få en känsla av stämningen på den skola du är intresserad av är det bra att gå på ett öppet hus. Här hittar du öppet hus-tider för Praktiska Gymnasiet Borås.

Vilka betyg behöver jag för att söka till ett nationellt program på gymnasiet?

För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Du behöver alltså ha godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng.

Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra Introduktionsprogram.

Gör ditt intresse till ditt drömjobb!

Det kan vara svårt att bestämma sig för vad man vill plugga, det finns ju så många olika yrkesprogram därute! Men varför inte välja något som du redan vet intresserar dig och som du tycker är roligt? På dintalang.se kan du kolla på filmer, läsa artiklar och göra talangtestet för att upptäcka din dolda talang och hitta ditt drömyrke.

Praktiska Gymnasiet Borås – En smart investering för framtiden

Datum för gymnasievalet i Borås

Här hittar du viktiga datum som gäller för att söka in till ett gymnasium i Borås och Sjuhärad.

10
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari.

1
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Ansökan stänger kl.16:00.

3
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked under vecka 14.

17
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

15
maj

Omvalsperioden slutar kl.16:00. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

26
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

2
augusti

Första reservantagningen.

9
augusti

Andra reservantagningen.

15
september

Reservantagningen avslutas.

Om Praktiska Borås

Har du

gymnasiekoll?

Vilket program ska du välja och vilket gymnasium ska du gå på? Och vad händer om du väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en djungel. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.