[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Borås

Vi tror på att varva teori med mycket praktik. Det ger en helhet i undervisningen. Mycket praktik gör att du som elev får bra kunskaper om branschen och känner dig trygg i din arbetsroll.

Hos oss blir du som elev snabbt en del av gemenskapen. Eleverna umgås över programgränserna och även över årskullarna. Våra lärare har möjlighet att ge dig som elev det stöd du behöver och det är vanligt att lärarna kan namnen på alla eleverna på skolan.

Lärling och Praktik

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. Därför kan du hos oss läsa som lärling vilket innebär att 50 % av din studietid är APL (arbetsplatsförlagt lärande) och resterande 50 % teori.

Inne på skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av dina yrkeskunskaper. Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Välkommen in i gemenskapen!

Ikon som ska efterlikna en jordglob Praktiska Gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

ikon som illustrerar öppen dörr Praktiska Gymnasiet

Praktik

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

ikon föreställande kniv och gaffel Praktiska Gymnasiet

Egen restaurang

Vi driver vår egen professionella restaurang som är kopplad till vårt restaurang och livsmedelsprogram. Här äter alla elever lunch.

Branschrekommenderad skola

Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) har flera år i rad utnämnt Praktiska Gymnasiet Borås till en branschrekommenderad skola. Det innebär att BYN bedömer att skolan har förutsättningar att ge en grundläggande yrkesutbildning i enlighet med bygg- och anläggningsbranschens krav.

Vi stödjer Barncancerfonden

Praktiska Gymnasiet Borås anordnar olika projekt där vi skänker en stor del av inkomsterna till förmån för Barncancerfonden.

Märke: Gör som vi - Stöd Barncancerfonden

Nyfiken på

vårt gymnasium i Borås?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Borås