[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om praktiska Linköping

Vi är skolan med den stora gemenskapen där du kan bli allt från florist till personbilsmekaniker. Hos oss får du tre roliga, lärorika år med mycket kontakt ut i arbetslivet.

Vi är ett gymnasium som bygger på gemenskap och glädje. Vi arbetar mycket med praktik (APL) så att du står närmre arbetslivet efter de här tre åren.

Lärling och Praktik

Om du går som lärling hos oss är 50 % av din utbildning Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Din första termin i årskurs ett har du en prova på vecka på en APL-plats och under ditt första läsår går du ut på APL.

När du läser en lärlingsutbildning får du en grundläggande yrkesutbildning kombinerat med mycket arbetslivserfarenhet. Du får inte bara kunskap om ditt yrke inne på skolan utan hälften av din utbildning ligger förlagd på en arbetsplats. På arbetsplatsen har varje elev en handledare som ansvarar för att eleven utvecklas inom sitt arbetsområde. Vi på skolan ansvarar för att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att nå utbildningens mål. Vi har även verkstäder på våra skolor där varje elev kan öva och pröva innan sin första APL-dag.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

UF-Företag

Många av våra utbildningar ger dig möjlighet att starta eget företag. Hos oss läser därför alla elever entreprenörskap i årskurs tre och startar egna UF-företag. Det ger dig kunskap och erfarenhet av hur ett företag ska drivas och vad som krävs för att göra det lönsamt.

Välkommen att söka dig till oss!

Ikon som ska föreställa en jordglob Praktiska Gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra Praktiska Gymnasiet

Lärling

Hos oss kan du läsa som lärling. Det innebär att hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL).

Ikon som ska likna ett papper om statistik Praktiska Gymnasiet

UF

Många av våra utbildningar ger dig möjlighet att starta eget företag. Hos oss läser därför alla elever entreprenörskap och startar egna UF-företag.

Nyfiken på

vårt gymnasium i Linköping?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Linköping