[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Jönköping

Praktiska Gymnasiet Jönköping är en skola som präglas av stora gemenskapen. Vi vet att alla är olika. Olika förutsättningar, olika sätt att ta till sig information, olika mål i livet. Vi anpassar utbildningen efter dig och dina behov!

Vårt mål är att ge dig så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas med dina gymnasiestudier. Vi värnar om dig som elev och arbetar väldigt individuellt, då vi anpassar oss efter varje elevs unika förutsättningar och behov. Klasserna är små och gemenskapen stor, vilket gör att alla blir sedda och hörda.

På Praktiska Gymnasiet Jönköping har vi en eget elevcafé där du kan köpa mackor, kaffe, juice och mellanmål för att fylla på med energi för hela skoldagen!

Praktik och lärling

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. Därför kan du hos oss läsa som lärling vilket innebär att 50 % av din studietid är APL (arbetsplatsförlagt lärande) och resterande 50 % teori. Som lärling får du dessutom 1 000kr extra i CSN bidrag.

Inne på skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av dina yrkeskunskaper. Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varm välkommen till oss!

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Förstklassig skola – BYN

Vi är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) som består av representanter från Byggnads, Sveriges Byggindustrier, Maskinentreprenörerna och SEKO.

Ikon som ska likna en dörr som öppnas

Praktik

Hos oss är har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Läser du som lärling är hälften av din skoltid APL.

Elevhälsan

Elevhälsan på Praktiska Gymnasiet i Jönköping arbetar hälsofrämjande, förebyggande och utredande. Vårt syfte är att undanröja hinder för varje elevs lärande och utveckling. Vi jobbar för att främja en bra arbetsmiljö, goda relationer och trygga miljöer. I vår verksamhet ingår: arbetet med skolans värdegrund, insatser mot kränkande behandling, upplysningar om tobak, alkohol och droger, livsstilsrelaterad hälsa i övrigt, jämställdhet samt samlevnadsundervisning. Vi strävar efter en nära samverkan mellan elevhälsans personal och övriga personalgrupper i skolan. Vi samverkar dessutom med övrig hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänsten inom ramen för sekretess och tystnadsplikt.

Till oss kan du som elev komma för att prata om stort och smått, få ett plåster eller en remiss. Svårigheter med skolarbetet kan vi hjälpa till med, är det krångligt med CSN eller studieval så löser vi det också.

 

I elevhälsan ingår:

  • Robin Hallin, skolsköterska
  • Susanne Björk, kurator
  • Sara Brengesjö, speciallärare
  • Åsa Vårbrant, bitr. rektor
  • Magnus Boström, rektor
  • Jessica Raymondsson, studievägledare/administratör
  • Johanna Tärnbring, lärare

Ta en 3D tur på skolan

Nyfiken på

vårt gymnasium i Jönköping?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Jönköping.