[wpdreams_ajaxsearchlite]

Gymnasievalet i Göteborg

Är det dags för dig att söka till gymnasiet? Vad kul! Det finns mycket man ska tänka på när man väljer gymnasium, det är inte bara val av utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Kom ihåg att det viktigaste är att det ska kännas rätt för dig, det är din gymnasietid och ditt val.

Här berättar vi vad du behöver tänka på under gymnasievalet, hur du söker in till Praktiska Gymnasiet Göteborg Majorna och vilka program vi erbjuder.

Bild på elever i korridoren som ler

Hur söker jag till ett gymnasium i Göteborg?

För att söka till oss på Praktiska Göteborg Majorna behöver du logga in på www.indra2.se. Sök på Praktiska Gymnasiet Göteborg Majorna eller ansökningskoden för det programmet du är intresserad av.

Innan du bekräftar din ansökan ska du kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer samt att du prioriterat valen i rätt ordning. I vissa kommuner måste du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du kopian till din hemkommuns antagningskansli.

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Alla som är folkbokförda och går i årskurs 9 i Göteborgsregionen får inloggningsuppgifter skickade till sig, har du inte fått inloggning kontaktar du Gymnasieantagningen.

Vilka program kan jag söka på Praktiska Gymnasiet Göteborg Majorna?

Hos oss kan du läsa 7 program med 11 olika inriktningar, vi har också ett introduktionsprogram för dig som saknar gymnasiebehörighet. Vårt mål är att din utbildning ska ge dig en bra grund att stå på, vare sig du vill börja jobba direkt efter studenten eller om du vill plugga vidare. Hos oss kan du nämligen gå ut med både en yrkesexamen och högskolebehörighet.

elever som går tillsammans

Gymnasieprogram i Göteborg Majorna

Yrkesprogram

Bygg och anläggning – Husbyggnad sökkod: BAHUS
Bygg och anläggning – Måleri sökkod: BAMAL
El och energi – Elteknik sökkod: EEELT
Fordon och transport – Karosseri och lackering sökkod: FTKAR
Fordon och transport – Personbil sökkod: FTPER
Hantverk – Frisör sökkod: HVFRS
Hantverk – Barberare sökord: HVFRS
Hantverk – Hår- och makeupstylist sökkod: HVFRS
Industriteknik – Svetsteknik sökkod: INSVE
Vård och omsorg – Vård och omsorg sökkod: VOVAR
VVS och fastighet – VVS sökkod: VFVVS

 

Introduktionsprogram

Programinriktat val sökkod: IMV

Hur väljer jag vilket program jag ska läsa?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på den skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

För att få en känsla av stämningen på den skola du är intresserad av är det bra att gå på ett öppet hus. Här hittar du öppet hus-tider för Praktiska Gymnasiet Göteborg Majorna.

Vilka betyg behöver jag för att söka till ett nationellt program på gymnasiet?

För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Du behöver alltså ha godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng.

Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra Introduktionsprogram.

Gör ditt intresse till ditt drömjobb!

Det kan vara svårt att bestämma sig för vad man vill plugga, det finns ju så många olika yrkesprogram därute! Men varför inte välja något som du redan vet intresserar dig och som du tycker är roligt? På dintalang.se kan du kolla på filmer, läsa artiklar och göra talangtestet för att upptäcka din dolda talang och hitta ditt drömyrke.

Praktiska Gymnasiet Göteborg Majorna – En smart investering för framtiden

Datum för gymnasievalet i Göteborg Majorna

Här hittar du viktiga datum som gäller för att söka in till ett gymnasium i Göteborg.

6
december

Nu är det dags att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari.

1
februari

Sista dagen för dig att söka till gymnasiet. Därefter kan endast studie- och yrkesvägledare göra ändringar t.o.m. 22 mars.

13
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

14
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

1
juni

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

27
juni

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

6
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

7
augusti

Reservantagningen börjar.

7
september

Reservantagningen slutar.

Om Praktiska Göteborg Majorna

Har du

gymnasiekoll?

Vilket program ska du välja och vilket gymnasium ska du gå på? Och vad händer om du väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en djungel. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.

Har du frågor om Gymnasievalet?

Har du några frågor om datum, hur man går tillväga eller annat som rör gymnasievalet. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Antonio Andersson Galvao.

Helene Henricsson, Studie och yrkesvägledare

Helene Henricsson

Studie och yrkesvägledare

0722-04 72 39