[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Växjö

Praktiska Gymnasiet Växjö är en skola med stor gemenskap mellan elever och personal. Elever och lärare har nära kontakt tack vare mindre klasser. Vi har en engagerad lärarkår som alltid har dig som elev som främsta fokus.

Vi ger dig en utbildning som du har nytta av. Du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. De alla våra program läser du som lärling vilket innebär att hälften av din skoltid är på en arbetsplats, så kallar arbetsplatsförlagt lärande (APL). Som lärling får du dessutom 1000 kr extra varje månad av CSN utöver studiebidraget.

Praktik och lärling

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena.

Redan första året hos oss börjar du på en APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats, vi hjälper till med det. Har du önskemål om ett företag du gärna vill göra din APL på kan du ta med dig företagets kontaktuppgifter till din lärare. Vi försäkrar oss sedan om att företaget är branschgodkänt. APL-platsen ligger oftast i närheten av din hemkommun, men vill du göra APL i en annan kommun tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Välkommen att söka dig till oss!

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss har du kan du läsa som lärling. Det innebär att hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL).

ikon som efterliknar en högskola

Grundläggande högskolebehörighet

Välj mellan möjligheten att plugga vidare efter studenten eller ta bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

Ta en 3D tur på skolan

Nyfiken på

vårt gymnasium i Växjö?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Växjö.