[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Uppsala

Hos oss träffar du engagerade lärare som gör sitt yttersta för att du ska lyckas med din utbildning och se till att den leder till jobb.

Det tar ca 10 min med bil att ta sig från skolan till centrum där Uppsala slott, domkyrka och universitet påminner om stadens rika historia och kulturella arv. I samband med dina idrottslektioner har du också möjlighet att upptäcka Uppsalas utemiljö på bästa tänkbara sätt.

Sammanhållningen på skolan är mycket viktigt för oss. Vi anordnar regelbundet gemensamma aktiviteter för att stärka gemenskapen både elever emellan och mellan lärare och elever.

Vi är en skola som brinner för entreprenörskap och har ett nära samarbete med Ung företagsamhet. Hos oss har alla elever möjlighet att driva UF-företag under sin tid hos oss, även tillsammans med elever från andra program.

I undervisningen använder vi smidiga Chromebooks och du som elev har tillgång till inläsningstjänst, stavningsprogram och talsyntes. Behöver du extrahjälp finns våra elevstödjare till hands för att stödja dig.

På Praktiska Gymnasiet Uppsala serverar vi frukost på skolan mellan 8:00-8:30 för att du ska starta dagen med full energi! Skollunchen serveras på restaurang Fyrislund med kvalitativ och fräsch mat varje dag.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena.

Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Välkommen att söka dig till oss!

ikon som ska förställa en jordglob Praktiska Gymnasiet

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska likna ett papper om statistik Praktiska Gymnasiet

UF-företag

Vi är en skola som brinner för entreprenörskap. Hos oss har alla elever möjlighet att driva UF-företag under sin tid hos oss.

Ikon som liknar en dörr som öppnas Praktiska Gymnasiet

Praktik

Hos oss har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på en arbetsplats.

Ta en 3D tur på skolan

Nyfiken på

vårt gymnasium i Uppsala?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Uppsala.