[wpdreams_ajaxsearchlite]

Gymnasievalet i Skövde

Är det dags för dig att söka till gymnasiet? Vad kul! Det finns mycket man ska tänka på när man väljer gymnasium, det är inte bara val av utbildning utan också ofta en ny skola, en ny miljö, nya klasskamrater och nya lärare. Kom ihåg att det viktigaste är att det ska kännas rätt för dig, det är din gymnasietid och ditt val.

Här berättar vi vad du behöver tänka på under gymnasievalet, hur du söker in till Praktiska Gymnasiet Skövde och vilka program vi erbjuder.

Hur söker jag till ett gymnasium i Skövde?

För att söka till oss på Praktiska Skövde behöver du logga in  www.barnomsorg.skovde.se. Sök på Praktiska Gymnasiet Skövde eller ansökningskoden för det programmet du är intresserad av.

Innan du bekräftar din ansökan ska du kontrollera att dina betyg och kontaktuppgifter stämmer samt att du prioriterat valen i rätt ordning. I vissa kommuner måste du skriva ut och lämna en undertecknad kopia av din ansökan till din studie- och yrkesvägledare. Går du inte i skolan skickar du kopian till din hemkommuns antagningskansli.

Hur får jag inloggningsuppgifter för att söka till gymnasiet?

Går du i grundskolan eller på ett IM program i Skaraborg får du ett lösenord till gymnasieantagningen av din studie- och yrkesvägledare, lösenordet och ditt personnummer är dina inloggningsuppgifter.

Spara dina inloggningsuppgifter ända tills du börjar gymnasiet. Du behöver dem när du ska söka och för att se och svara på antagningsbeskedet.

Vilka program kan jag söka på Praktiska Gymnasiet Skövde?

Hos oss kan du läsa 5 program med 7 olika inriktningar, vi har också två introduktionsprogram för dig som saknar gymnasiebehörighet. Vårt mål är att din utbildning ska ge dig en bra grund att stå på, vare sig du vill börja jobba direkt efter studenten eller om du vill plugga vidare. Hos oss kan du nämligen gå ut med både en yrkesexamen och högskolebehörighet.

Gymnasieprogram i Skövde

Yrkesprogram

Bygg och anläggning – Husbyggnad sökkod: BAHUS
Bygg och anläggning – Måleri sökkod: BAMAL
Bygg och anläggning – Plåtslageri sökkod: BAPLA
Fordon och transport – Personbil sökkod: FTPER
Försäljning och service – Försäljning och service sökkod: FSFOR
Hantverk – Florist sökkod: HVFLO
Vård och omsorg – Vård och omsorg sökkod: VFVVS

 

Introduktionsprogram

Programinriktat val sökkod: IMV
Yrkesintroduktion sökkod: IMY

Hur väljer jag vilket program jag ska läsa?

Kolla upp programmen, skolorna och inriktningarna så att du vet att det du söker verkligen är det du vill läsa och på den skola du vill gå på. Snöa inte in på en skola, ett program, en inriktning, sök många alternativ, men ranka dem klokt. Var modig och välj det du verkligen känner är rätt.

För att få en känsla av stämningen på den skola du är intresserad av är det bra att gå på ett öppet hus. Här hittar du öppet hus-tider för Praktiska Gymnasiet Skövde.

Vilka betyg behöver jag för att söka till ett nationellt program på gymnasiet?

För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst fem andra ämnen. Du behöver alltså ha godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. Det är hur många som söker i förhållande till antal platser som finns på skolan som avgör antagningspoängen. Ju fler sökande desto högre antagningspoäng.

Om du inte har godkänt i de ämnen som krävs kan vi hjälpa dig ändå. Du kan då bli antagen på ett av våra Introduktionsprogram.

Datum för gymnasievalet i Skövde

Här hittar du viktiga datum som gäller för att söka in till ett gymnasium i Skövde.

10
januari

Nu är det dags för dig att välja gymnasium. Du kan ändra ditt gymnasieval som du vill fram till den 1 februari.

1
februari

Sista dagen att söka till gymnasiet. Du får ditt preliminära antagningsbesked den 15 april.

15
april

Du får ditt preliminära antagningsbesked.

15
april

Nu börjar omvalsperioden. Det innebär att du kan ändra din ansökan eller göra en helt ny.

15
maj

Omvalsperioden slutar. Nu kan du inte göra fler ändringar.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked.

25
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked.

8
augusti

Reservantagningen börjar i v. 32.

18
september

Reservantagningen avslutas i mitten av september.

Om Praktiska Skövde

Har du

Gymnasiekoll?

Vilket program ska du välja och vilket gymnasium ska du gå på? Och vad händer om du väljer fel? Gymnasievalet kan vara både spännande, svårnavigerat och läskigt. Nästan som en djungel. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig att skaffa gymnasiekoll.

Har du frågor om gymnasievalet?

Har du några frågor om datum, hur man går tillväga eller annat som rör gymnasievalet. Kontakta vår rektor Birgitta Örtengren Yngve.

Birgitta Örtengren Yngve, Rektor

Birgitta Örtengren Yngve

Rektor

0708-17 04 68

Snacka med

SYV

Snackamedsyv.se är en gratis tjänst från AcadeMedia som erbjuder vägledning via telefon, chatt eller videosamtal. Boka en tid så ringer vi upp dig eller så chattar vi, du väljer!