[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Helsingborg

På Praktiska Gymnasiet Helsingborg har vi goda relationer med många företag, något som du har nytta av både under din skoltid och efter din examen. Under din praktik får du möjlighet till att skapa goda kontakter för framtiden och lära dig ditt yrke på riktigt.

En stor andel av våra elever får jobb direkt efter examen, något vi som skola är mycket stolta över och ser som ett kvitto på att vi gör något bra. En av våra styrkor är att vi har engagerad personal som alltid finns där för dig som elev, och det stöd och den vägledning du behöver för att lyckas med din utbildning.

På Praktiska Gymnasiet Helsingborg serverar vi frukost mellan 07:45 – 08:15 med kaffe, te, mackor och pålägg så att du startar dagen med full energi! Skollunchen serverar i vår matsal med catering från Svea Cater.

Praktik och lärling

Vi tycker det är viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får viktiga grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena. Därför kan du hos oss läsa som lärling vilket innebär att 50 % av din studietid är APL (arbetsplatsförlagt lärande) och resterande 50 % teori. Som lärling får du dessutom 1 000kr extra i CSN bidrag.

Inne på skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av dina yrkeskurser. Ute på din APL-plats får du uppgifter som är en del av företagets vardag. Ju mer utbildad du blir inom ditt yrke desto mer ansvar får du på din APL-plats. Du som elev behöver inte hitta en egen APL-plats utan får en via oss. Vill du göra din APL i en annan stad än din hemkommun eller hitta en egen plats tittar vi på möjligheterna för det.

Det är viktigt att du känner trygghet på din APL-plats. Därför kommer en av dina lärare från skolan till APL-platsen med jämna mellanrum. Du som elev har även en handledare på plats som hjälper dig i din vardag på arbetsplatsen.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Nyfiken på att veta mer?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varm välkommen till oss!

Ikon som ska föreställa en jordglob

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska likna två händer som skakar hand Praktiska Gymnasiet

Nära samarbete med lokala företag

Vi har goda relationer med många företag, något som du har nytta av både under och efter din skoltid.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Om du väljer att läsa som lärling har du ungefär hälften av din skoltid som APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

Nyfiken på

vårt gymnasium i Helsingborg?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Helsingborg.