[wpdreams_ajaxsearchlite]

Om Praktiska Kristianstad

Praktiska Gymnasiet Kristianstad är skolan där APL-platser blir till arbetsplatser. Hos oss kan du läsa som lärling vilket innebär att hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL).

Vi vill ge dig en utbildning som du har nytta av och som leder till jobb. För oss är det viktigt att du får ta del av ditt yrke som det ser ut i verkligheten, samtidigt som du får grundkunskaper i de gymnasiegemensamma ämnena.

Lärling och Praktik

De flesta av våra program läser du som lärlingsutbildningar. Som lärling hos oss består hälften av din utbildning av undervisning inne på skolan och andra hälften av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du får dessutom 1000 kr extra av CSN utöver studiebidraget. Du behöver inte ha några förkunskaper för att utbilda dig till ett yrke men du behöver vara nyfiken, framåt och intresserad av att ta dig an nya uppgifter.

Grundläggande högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Du får en bra början

Som elev hos oss äter du din lunch på restaurang Metropol där du varje dag kan välja mellan fem olika rätter. Som elev blir du alltid sedd av vår personal och har alltid någon att vända dig till om ett problem skulle uppstå. Hos oss blir du snabbt en i gemenskapen, både i din klass och i resten av skolan. Eleverna umgås över programgränserna och även över årskullarna.

Vi ser dig

Rektorn och lärarna på skolan vet vem du är, vilken inriktning du går och vad du har för intressen. Det är inte ovanligt att lärarna kan namnen på alla eleverna på skolan.

Välkommen att söka dig till oss!

Ikon som föreställer en jordglob

Utlandspraktik

Du kan söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig.

Ikon som ska föreställa två personer som pratar med varandra.

Lärling

Hos oss kan du läsa som lärling. Det innebär att hälften av din utbildningstid är ute på en arbetsplats (APL).

Ikon som föreställer ett dokument Praktiska Gymnasiet

UF

På alla våra program har du möjlighet att starta och driva UF-företag. Det ger dig goda möjligheter att starta eget företag inom det yrke du utbildar dig till.

Nyfiken på

vårt gymnasium i Kristianstad?

Klicka på knappen nedan för att se vilka spännande utbildningar som vi erbjuder hos oss på Praktiska Gymnasiet Kristianstad