[wpdreams_ajaxsearchlite]
Bild representerande programmet fordon och transport med skiftnycklar, sprayburk, en växelspak och en miniatyr av en lastbil

// Fordon och Transport

Lastbilschaufför Gävle

Arbetet som lastbilschaufför eller lagerarbetare är självständigt och du får ofta lösa problem på egen hand. Efter din utbildning kan du jobba som till exempel yrkesförare.

Bjud in mig till öppet hus!

Ikon för Lastbilschaufför
Lastbilschaufför

 

 • Praktiska kunskaper i hur du framför stora fordon, hur du lastsäkrar och lossa varor och gods.
 • Teoretiska branschkunskap inom miljö, säkerhet och sparsam körning. Du lär dig facktermer, lagar och regler för yrket samt säkerhetskontroller.
 • Du kan få b- och ce-körkort samt truckkort.
 • Yrkeskompetensbevis via Trafikverket som certifierar dig som lastbilschaufför.
 • Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
 • Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
 • Från och med 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram vilket ger dig möjlighet att plugga vidare. Du kan även välja bort högskolebehörigheten och fördjupa dig i dina yrkeskurser.

 

Poängplan för Transport hittar du längre ner på sidan ⇣

Om inriktningen Transport

Yrket som lastbilschaufför passar dig som vill arbeta inom en varierande och social bransch. Du blir en ambassadör för företaget när du distribuerar varor och gods till kunder och får träffa nya människor varje dag. Du har ett stort eget ansvar när du är ute på vägarna eftersom du ofta kör själv. Du kan välja att arbeta inom olika fält som fjärrkörning där du får åka över hela världen, timmerkörning, tankbil eller kran- och lyftbilar. Det finns en stor brist på chaufförer idag vilket gör att du blir eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter studenten. 

Vanligtvis när man tar ett lastbilskörkort på en trafikskola behöver man vara över 21 och gör då 140 timmar kompetensutbildning. Skolverket har beslutat att alla elever som läser transport på gymnasiet får ta sina körkort under gymnasietiden då man hinner göra 280 timmars kompetensutbildning. Med andra ord kan du ta ditt körkort under studietiden och börja arbeta som lastbilschaufför direkt efter studenten.

Praktiskt

Under dina år hos oss övningskör du olika lastbilar. Du kommer kunna ta ditt B-körkort och CE-körkort vilket ger dig behörighet att köra lastbilar och personbilar. Du kan även ta truckkort. Du kommer få en utbildning i yrkeskompetensbevis samt genomföra prover inom halkbana, riskettan och risktvåan. Under utbildningen övar vi även på hur du lastsäkrar varorna du ska leverera och hur du hanterar gods, både på lastbil och truck.

Teoretiskt

Under utbildningen till lastbilschaufför ingår det en hel del teori och branschkunskap. Vi börjar från start i ettan och lär oss om olika fordon, exempelvis vad skillnaden är mellan olika motorblock, däck och släp. Vi går sedan vidare till regler och lagar inom olika fält. Till exempel vilket gods du får lasta, hur du hanterar och säkrar din last och vad som gäller när det kommer till kör- och vilotider. Som lastbilschaufför finns strikta regler kring hur många timmar i sträck du får köra för att inte utgöra en fara på vägen. Du får lära dig den administrativa delen som handlar om följesedlar och hur du rapporterar dina leveranser.

En annan viktig del i utbildningen är ergonomi, hur du lyfter och bär för att inte slita ut kroppen. Som lastbilschaufför sitter du ofta still bakom ratten många timmar i sträck, därför är träning och hälsa viktigt. Vi går även igenom säkerhetskontroller på fordonen där det ingår regler och lagar för att framföra fordonet på ett säkert sätt. Vi går även självklart igenom miljö och sparsam körning vilket är en viktig del av yrket.

Praktik på gymnasiet

På gymnasiet kallas praktik för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under utbildningen kommer du att göra APL på ett riktigt företag. Här får du chans att testa på de moment du lärt dig i skolan och utveckla dina kunskaper samtidigt som du får en fot in i arbetslivet. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats, men vill du vara på ett specifikt företag går det bra att söka en egen APL-plats. All övningskörning sker på skolan.

Efter studenten

När du läst dina tre år hos oss kan börja arbeta på en gång. Om du vill kan du även välja mellan olika vidareutbildningar, exempelvis kan du ta busskörkort. Ett annat alternativ är att läsa fortsättningskurser, exempelvis kranutbildning och köra större timmerbilar. Du kan även gå en kurs i djurhantering och köra djurtransporter. Vissa väljer att vidareutbilda sig till trafikledare eller annan utbildande roll, såsom yrkeslärare. Att arbeta som lastbilschaufför behöver aldrig blir enformigt, det finns många olika vägar att testa på beroende på vad du tycker är intressant och roligt.

Certifiering

När du går hos oss får du ta ett yrkeskompetensbevis, ett YKB som det kallas. Det är ett prov bestående av 60 frågor framtaget av trafikverket som enbart består av teoretiska delar. Det provet gör du i år tre efter att du klarat alla dina kurser

Högskolebehörighet

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser. Du börjar läsa de högskoleförberedande kurserna i årskurs 2 och kan då bestämma hur du vill göra. Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten, oavsett vilka kurser du väljer att läsa.

Bjud in mig till öppet hus!

Framtida yrken

 • Lastbilsförare
 • Bussförare

Kort info

 • Sökkod: FTTRA
 • Program: Fordon och transport
 • Inriktning: Transport
bild på kille som arbetar med en bil

Fordons- och transportprogrammet

Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Poängplan Transport

GYMNASIEGEMENSAMMA ÄMNEN

900
Engelska 5
100
Engelska 6
100
Historia 1a1
50
Idrott och hälsa 1
100
Matematik 1a
100
Naturkunskap 1a1
50
Religionskunskap 1
50
Samhällskunskap 1a1
50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
100

PROGRAMGEMENSAMMA ÄMNEN

400
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden
200
Fordonsteknik - introduktion
200

INRIKTNINGEN TRANSPORT

500
Yrkestrafik 1a
200
Yrkestrafik 1b
300

PROGRAMFÖRDJUPNING

700
Maskinell godshantering
200
Godstrafik
200
Fordonskombinationer - Godstransport
200
Godstransporter - Godstransporter spec. /alt. Engelska 6
100

GYMNASIEARBETE

100
Gymnasiearbete
100

INDIVIDUELLT VAL

200
Individuellt val
200
Summa 2800

Inom Fordon och Transport i Gävle finns bara en inriktning